Több mint két hónap telt a Malév fekete péntekje óta, s 23-án annak is két hónapja lesz, hogy a HA-LQC lajstromú Q400-assal az utolsó üzemben lévő Malév-gép is elhagyta Ferihegyet.

Varga Gábor a Malév Sztori című könyvéből többek között kiderül az is: nem egy, sőt nem kettő terv létezett már 2010-ben a cég zöldmezős újraindítására. A könyv 2012. április 17-től megvásárolható, illetve az interneten is megrendelhető.

A szerzőhöz eljutott dokumentumokból kiderült, hogy részletesen elemezték a Malév újjászervezésének esélyeit az állami támogatásokat vizsgáló uniós vizsgálat fényében is, de már akkor is arra jutottak a szakértők, hogy a Malév Zrt. csődbe engedésével, valamint egy új, „zöldmezős” légitársaság indításával sokkal jobban jár a tulajdonos, legyen az akár az állam- akár egy magánbefektető.

A Malév-sztori
Varga G. Gábor
XXI. Század Kiadó Kft., 2012

300 oldal
Kötés: karton
ISBN: 9789638937995

2012. február 3-án szomorú véget ért a magyar légitársaság 66 éves története.
Varga G. Gábor, a Népszabadság szerkesztő-újságírója, az Egek Ura Blog bloggere sajátos szemszögből mutatja be, hogy mit jelentett Magyarországnak közel 7 évtizeden át a MALÉV, és mi vezetett fájdalmas bukásához.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Alapvetően háromféle céget vázoltak fel az elkészített üzleti tervek: egy 18, egy 12 és 28 gépes flottát működtető légitársaságot, melyekben a közös az volt, hogy a már használt típusokra, azaz 737NG-re és Dash-8 Q400 típusra alapoztak – ennek nyilvánvaló oka, hogy a meglévő állományt kívánták tovább foglalkoztatni. Nem lett volna Párizs, Zürich és London, üzemeltettek volna számos olyan járatot, ami még nem is szerepelt a Malév útvonalhálózatában, legalábbis a közelmúltig.

A legnagyobb flotta esetén is azonban a Malév létszámának felével számoltak: a 28 gép üzemeltetését (leányvállalatok nélkül) kb 850 emberrel oldották volna meg beleértve a Cabin és Cockpit személyzetet és a vezérigazgatóságot is. A 737-Q400 arány pedig két verzió esetében is meglepő, legalábbis első látásra. Hogy miért? Kiderül a Malév Sztori című könyvből.

A Malév retró festésű Q400-as gépe (HA-LQD):

Forrás: Egek Ura Blog
Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!