Az Air France AF447-es járata 2009. június 1-én a brazíliai Rio de Janeiro-ból a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre tartott, de eddig ismeretlen okok miatt – a Brazil partoktól nem messze – az óceánba zuhant. Az Airbus A330-as fedélzetén 216 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, az utasok között 5 magyar is volt.

A brazil hatóságok közel 1 hétig nem találták a gép lezuhanásának pontos helyét, az első roncsokat és sajnos holttesteket is csak ezt követően kezdték kiemelni. A tragédia oka egyelőre nem ismert, csak a gép utolsó percekben küldött ACARS adásai alapján láttak napvilágot különböző találgatások. Ezek először villámcspást, majd erős turbolenciát és vihart, később a sebességmérő műszerek meghibásodását jelölték meg a gép lezuhanásának kiváltó okaként. A gép roncsait és repülési adatrögzítő berendezéseit nagy erőkkel keresik, azonban azok akár több ezer méteres mélységben is lehetnek, így kétséges, hogy ki tudják-e emelni ill. működőképesek-e. Az első nagyobb roncsdarabot a gép függőleges vezérsíkját csak június 8-án találták meg.

Korábban írtuk:
Eltűnt a radarról hétfőn az Air France francia légitársaság egyik utasszállító gépe Brazília partjainak közelében, az Atlanti-óceán felett – közölte a párizsi repülőtér egyik munkatársa. A Skynewsnak nyilatkozva azt mondta, hogy akár kommunikációs probléma is lehet, de ez nagyon ritka és ellentmond neki, hogy a gép sem szállt le időben.

A 215 utassal és 12 fős személyzettel Rio de Janeiróból indult Airbus A330-as géppel röviddel felszállás után, közép-európai idő szerint reggel hat órakor vesztették el a kapcsolatot. A gép a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre tartott. A BBC Online jelentése szerint a gépnek helyi idő szerint 9-kor kellett volna Párizsba érkeznie.

A hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek a de Gaulle reptéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!