Új poggyásztartó rekeszeket kínál A320-as típuscsaládjához az Airbus. Az európai repülőgépgyár a 2016-tól átadásra kerülő gépein vezeti be az eddigieknél praktikusabb, nagyobb befogadóképességű és az ígéretek szerint esztétikusabb csomagtartókat. Az első légitársaság az amerikai Delta Air Lines lesz, amelynél az utasoknak megadatik majd ez a fajta kényelem.

Az Airbus a múlt heti anaheimi Airline Passanger Experience (APEX) expó keretében mutatta be a nagyközönség számára a fedélzeti csomagtartó újítását, amelyet nemcsak az újonnan készülő gépekhez, hanem a már forgalomban lévőkhöz is meg lehet rendelni, ezzel is szélesítve az A320-as típuscsalád üzemeltetőinek fedélzet felújítási lehetőségeit.

A Delta Air Lines Airbus A321-esein lesznek először az új csomagtartókból. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A Delta Air Lines Airbus A321-esein lesznek először az új csomagtartókból. (Fotó: Airbus)


Számítógépes grafika az új, A320-as családra szánt csomagtartóról. (Forrás: Airbus) | © AIRportal.hu

Számítógépes grafika az új, A320-as családra szánt csomagtartóról. (Forrás: Airbus)


Ilyen a Boeing Space Bin rekesze a gyártó fotóján. (Forrás: Boeing Company) | © AIRportal.hu

Ilyen a Boeing Space Bin rekesze a gyártó fotóján. (Forrás: Boeing Company)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai gyártó közleménye ugyan nem részletezi, de ez az eddigiekhez képest 10%-kal nagyobb új csomagtartó minden bizonnyal elsősorban a következő generációs, A320neo modellekhez lett kitalálva annak érdekében, hogy a légitársaságok ne csak a sokat hangoztatott üzemanyag takarékossággal tudjanak büszkélkedni, hanem valamelyest azért a kabin, ahol az utasok tartózkodnak is előrébb lépjen a minőségben. Az A320neo kapcsán ugyanis valljuk be, sokkal inkább kapott szerepet a költséghatékonyság hirdetése, mintsem a kabinberendezések újításainak sora.

Erős konkurens a Boeing SkyInterior

Minderre az Airbus is rájött idővel. Legutóbb például a kabin világítás rendszerének LED technológiával való felvértezéséről adtak hírt, most pedig soron a csomagtartó, amelyekkel az első számú konkurens, a Boeing egy komplett és igen ügyesen tálalt csomaggal, a Boeing SkyInterior-ral (BSI) áll szemben már 2010 óta.

A BSI a 737 Next Generation gépeken opciós, míg az újabb MAX szérián már az alapfelszereltség része lesz. Az Airbus féle új csomagtartó viszont jelenleg úgy áll, hogy az opciós listán fog szerepelni az A320neo esetében is. Igaz, így van ez a Boeing júliusban beharangozott, hasonlóan megnövelt teljesítményű Space Binjével is, amelyért bizony a 737 MAX-eken is külön fizetni kell a megrendelőnek, ugyanakkor cserébe egy rekeszbe akár hat oldalára fektetett gurulós bőrönd is elfér (23cm x 36cm x 56cm méretben).

Az Airbus a Boeingéhez hasonló, összetett kabin csomaggal egyelőre még nem állt elő, de azért náluk is érkeznek újítások. Az első légitársaság, amelynek gépein már rajta lesz ez az új csomagtartó, az a Delta Air Lines. Az amerikai légitársaság még tavaly rendelt magának 30 darab Airbus A321-est, amely szerződést aztán idén kiegészítettek további 15 géppel. Az átadások 2016 első negyedévében veszik kezdetüket.

Az A320-asé lesz a legnagyobb

Ráadásul az Airbus ígérete szerint az övék lesz a legnagyobb a keskenytörzsű gépekre telepített rekeszek közül, így tehát még a Boeing Space Bin termékén is túl tesznek majd. Az egyébként az A350XWB csomagtartóitól ihletett új kivitel egyenként akár nyolc darab átlagos (23cm x 36cm x 56cm), vagy négy darab nagy méretű (28cm x 36cm x 60cm) gurulós bőröndnek is helyet tud biztosítani.

Mindazonáltal a Boeing itt is némileg megelőzi az Airbust, a Space Bin ugyanis már 2015-től megjelenik a forgalomban, elsőként az Alaska Airlinesnál, de ez aligha aggasztja azt az Airbus gyárat, amelynek csak az új hajtómű opciós, várhatóan a héten szűzrepülő A320neo típusára 60 ügyféltől több, mint 3200 megrendelése van, amivel 60%-os piaci részesedést tudhat magáénak ebben a gépkategóriában.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!