Minden hollandiai pilótáját és légiutas-kísérőjét kirúgja az eindhoveni bázisbezárás után a Ryanair. A cég gazdasági körülményekkel indokolta a lépést, a szakszervezet szerint viszont megtorlás történt.

A brit Daily Mail híre szerint a légitársaság már benyújtotta a holland munkaügyi központhoz a csoportos létszámleépítési igényét, amelyben gazdasági körülményekkel indokolták a munkavállalók elbocsátását a november 5-én bezárt eindhoveni bázisról, mivel egyikük sem akart önkéntesen áttelepülni másik helyszínre.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A bíróság november végén úgy döntött, a Ryanair nem kényszerítheti a bázisváltásra a pilótákat és továbbra is utalnia kell a fizetésüket. Ez után a cég felajánlotta, hogy önkéntesen átmehetnek másik bázisra, aki pedig nem megy, azt kirúgják.

A pilótákat tömörítő VNV, illetve a légiutas-kísérőket képviselő FNV szakszervezet panaszt nyújtott be a leépítéssel szemben. Joost van Doesburg, a VNV vezetője szerint a fapados társaságnak bizonyítékokat kellett volna szolgáltatnia a rossz gazdasági helyzetre, de ezt nem tette meg. Úgy vélik, hogy a kirúgás valójában megtorlás, amellyel az október eleji, kétnapos sztrájkban való részvételt “díjazza” a légitársaság.

Tizenhat kirúgott pilóta bírósági pert is indított a Ryanair ellen, amelyben megtiltatná a légicégnek, hogy a személyzetet észak-afrikai és kelet-európai bázisokra helyezze át. Az egyik pilóta a Daily Mail szerint azt mondta, hogy a Ryanair “tökéletesen megszervezett diktatúra”. A névtelenséget kérő dolgozó úgy fogalmazott: “Amíg befogod a szád, addig minden rendben, de óvatosnak kell lenned, ha átlépsz egy határt.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Ryanair

A VNV szóvivője szerint a vita a felek között nem a magasabb fizetések miatt alakult ki, hanem csupán a holland munkaválallói jogokat biztosító kollektív szerződésről.

A Ryanair ugyan bezárta az eindhoveni bázist, de a járatok nem szűnnek meg, más bázisokról indítanak járatot a holland városba.