A brit hatóság mindenkit karanténra kötelezett a TUI egyik járatáról, mert kiderült, hogy többen koronavírus-fertőzöttek voltak a repülőgépen, és számos utas nem viselt maszkot.

Az Aerotelegraph arról számolt be, hogy augusztus 25-én, a TUI 6215-ös, Zákinthoszról Cardiffba tartó járatának érkezése után a wales-i hatóságok koronavírus-teszteket végeztek az utasokon. Az első adatok szerint hét, később a Guardian szerint 16 lelet pozitív lett, ezért felvették a kapcsolatot minden utassal, akikre 14 napos kötelező karantén vár.

A fedélzeten a 187 utas mellett hat fős személyzet volt, a karantén rájuk is vonatkozik.

Fotó: AIRportal.hu

Az intézkedés kiverte a biztosítékot az utasok körében, és egyre nagyobb „covidiótázás” alakult ki a közösségi felületeken, valamint a médiában. A BBC ugyanis arról számolt be az utasok elmondása alapján, hogy sokan nem, vagy csak az út elején viseltek maszkot, majd fel-alá kezdtek járkálni a fedélzeten, a landolás után pedig szinte mindenki azonnal levette a maszkot.

„A járat tele volt önző covidiótákkal” – számolt be az útról a brit közmédiának Stephanie Whitfield, az egyik utas, utalva azokra az utastársaira, akik nem viseltek maszkot. „A légiutas-kísérők pedig inkompetensek voltak, és nem is érdekelte őket a jelenség” – tette hozzá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság a hírekre reagálva közölte, hogy azonnal vizsgálatot indít az ügyben. A repülőgépet fertőtlenítették, azóta már ismét forgalomban van.