A Phoenix Model március 28-án hozta nyilvánosságra, hogy kiadja a Malév Tu-154B2 típusú utasszállító repülőgépének fém modelljét, amely mostanra el is készült. Ennek apropóján az AIRportal.hu elsőként igyekszik bemutatni a legújabb Malév modellt, amely típusában és festésében is a magyar nemzeti légitársaság fénykorát idézi.

A kínai gyártó által limitált példányszámban kiadott modell a gyűjtők körében igen népszerű 1:200 méretarányban készült. Az anyagát tekintve fém modell saját futóin és a csomagolásban mellékelt műanyag állvánnyal is kiállítható. Különlegessége, hogy a modell fékszárnyai is mozgathatók!

A HA-LCE lajstromú Tu-154-es 1973. október 2-án újonnan érkezett Ferihegyre. Első menetrendszerinti útját Budapest-Varsó-Leningrád-Budapest útvonalon 1973. december 25-én, míg az utolsó járatát 1995. november 17-én teljesítette.

1997. február 27-től a Malév ferihegyi Oktatási Központjának repülőgépe volt, ahol az utódok képzésében vette ki szép részét. A repülőgép számos korabeli brossúrában és képeslapon hirdette a büszkén vállalt Tu-154-es típust. LCElemér a Malévnél kezdte pályafutását, a magyar nemzeti légitársaság számára készült és onnan is ment nyugdíjba.

A modellt eddig egyedülálló módon rajongói kezdeményezésre vette gyártásba a Phoenix Model. Kezdetekben a típus, majd a színséma, végül a lajstrom tárgyalásának hosszas folyamata igazán megtisztelő és egyben felemelő érzés is volt. Az egyeztetések még akkor vették kezdetüket, amikor elképzelni sem tudtuk, akartuk hogy nemzeti légitársaságunk valaha is megszűnhet. A gyártó mindvégig lelkesedéssel volt a Malév háromhajtóműves típusa iránt és nagy érdeklődéssel fogadta a korabeli plakátok, képeslapok és katalógusok információs forrásait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A LCElemér és egy korabeli képeslap, háttérben Ferihegy terminálépületével (A képeslapot fotózta: Tóth Béla)

A Malév időközben bekövetkezett leállása mélyreható fájdalmat okozott, a modell onnantól kezdve szinte saját utat tört magának. A Tu-154-es hosszú időn át a magyar polgári repülés zászlóshajója volt. A kéttónusú kék színsémát viselő gépeivel a ’80-as évekre nemcsak a kelet-európaiak között, hanem számos nyugatival összehasonlítva is az egyik legjobb légitársasággá nőtte ki magát a Malév.

A Phoenix Tu-154-es Malév modellje az első, amely megjelent a vállalat működésének beszüntetése óta. A modell látványa magyar repülésrajongók, kiváltképp Malév szimpatizánsok százainak csal büszke mosolyt arcára – talán a légitársaság fekete napja óta először.

Köszönjük Phoenix!
Csemniczky Kristóf

Phoenix Model Malév Tu-154 HA-LCE – Fotógaléria

A Phoenix Model által korábban kiadott 1:400 méretarányú változat az 1:200 méretarányú mellett

A modell nem a csomagolásban található műanyag, hanem opcionálisan beszerezhető fém állvánnyal lett fényképezve!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!