Mostantól nem kell kivenni a laptopokat és tableteket a ferihegyi repülőtéren az utasbiztonsági ellenőrzésnél – közölte lapunkkal a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint október 24-étől azonban nem csupán a laptopok, de a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök – például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók – is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során.

Az új szabályok bevezetését egy öt hónapos tesztelés előzte meg, a Budapest Airport felmérése szerint az újítás minden nyolcadik-tizedik utast érint közvetlenül, hiszen ennyien szállítanak kézipoggyászukban olyan eszközöket, amelyeket a biztonsági ellenőrzésnél eddig külön tálcára kellett helyezni. Az eljárás teljesen újnak számít az európai repülőterek között, csupán néhány helyen vezették be eddig.

A biztonsági ellenőrzés során eddig minden nagyobb műszaki eszközt ki kellett venni a kézipoggyászból, mert az átvilágítást csak így lehetett elvégezni. A biztonsági ellenőrök akkor tudták precízen átvizsgálni az utasok műszaki eszközeit, ha azok a csomagból külön tálcára kerültek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben az hangsúlyozta, hogy az új eljárásrend jól illeszkedik azon fejlesztések sorába, amelyekkel a Budapest Airport kényelmesebbé, gyorsabbá és stresszmentesebbé teszi az utazás, és ezen belül a biztonsági ellenőrzés folyamatát is. Idén egyebek mellett megnövelték a biztonsági sávok számát, vadonatúj testszkennereket vásároltak és állítottak üzembe, az ellenőrzési terület bejárataihoz pedig olyan pultokat helyeztek ki, ahol az utasok előre összekészíthetik a folyadékokat, ezzel is gyorsítva az áthaladást.

A technológiai újítás a kézipoggyászban szállított folyadékokra egyelőre nem vonatkozik, azokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni.