Rövid időn belül működésképtelenné válhat a Malév az elszámoltatási kormánybiztos szerint. Budai Gyula – miután hivatala elkészítette a Malév privatizációjával és visszaállamosításával kapcsolatos vizsgálatának összefoglaló jelentését – szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta: a légitársaság jelenlegi tulajdonosi szerkezetét nézve – 95 százalék az államé, 5 százalék pedig egy orosz banké – megállapítható, hogy nem lesz olyan befektető, amely megvásárolná a Malévot, mégpedig a kisebbségi tulajdonos miatt.

Az állam pedig már egy fillér támogatást sem adhat a vállalatnak – mondta, majd ezzel kapcsolatban emlékeztetett az Európai Bizottság január eleji határozatára, amelyben a testület felszólította Magyarországot a Malévnak 2007 és 2010 között nyújtott, az EU-s szabályokkal „összeegyeztethetetlen” – 70-100 milliárd forint közötti – állami támogatás visszafizettetésére.

A kormánybiztos szerint mindebből az következik, hogy a Malév nem fog tudni forráshoz jutni, s rövid időn belül működésképtelenné válhat. Úgy véli, a légitársaság 2007-es privatizációja mindezt előrevetítette, „a felelősség pedig egyértelműen az előző, szocialista kormányzatot terheli”.

A Malévval kapcsolatos vizsgálatáról a politikus csütörtökön tart sajtótájékoztatót.

Budai Gyula január elején öt feljelentést tett a Malév eladásának és visszavásárlásának ügyével összefüggésben ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ezek között van a légitársaság privatizációja, viszontgarancia-szerződése, a Malév Vagyonkezelő Kft. ügye, a Malév visszaállamosítása és a Malév Ground Handling Zrt. catering szerződése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!