A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkaügyi közvetítő bevonására tett javaslatot a Malév földi kiszolgáló cégénél, a Malév Ground Handling Zrt.-nél (Malév GH). Az érdekképviselet hétfői közleményében ezt azzal indokolja, hogy álláspontjuk szerint a Malév GH vezetése több ponton is semmibe veszi az új Munka törvénykönyvének rendelkezéseit, és elzárkózik az egyeztetésektől.

A LESZ szerint így lehetne új lendületet adni a tárgyalásoknak, és elkerülni, hogy a munkaügyi vita „elmérgesedjen”. A szakszervezet a közleményben kifejti: a Malév Ground Handling vezetősége év végi hatállyal felmondott minden kollektív szerződés (KSZ) értékű megállapodást, és a teljes cafetéria rendszert; mindez összesen nettó 30-50 ezer forinttal csökkentené a dolgozók havi fizetését.

A munkavállalók jelentős része nemet mondott a cégvezetés „fenyegetéseire”, azonban sokan aláírták a munkaszerződés módosítását- írják. A korábban a KSZ-ben szabályozott, az elmaradt béremelések ellentételezéseként kiharcolt hó végi teljesítmény-pótlékok és jutalom egy része bekerült az ő munkaszerződésükbe, a jelentősen csökkentett alapbérekkel együtt – fejti ki a LESZ, amely szerint ez ellentmond az új Munka törvénykönyvének.

A jogszabály szerint ugyanis a kollektív szerződés hatálya alatt semmilyen körülmények között sem lehet a munkavállaló kárára eltérni annak rendelkezéseitől; erre a szakszervezet „hiába figyelmeztette” Limburger Lóránt vezérigazgatót. A LESZ kifejti, hogy „nem ez az egyetlen jogilag aggályos lépés a vezetőség részéről”. A kollektív tárgyalásoktól, egyeztetésektől való elzárkózás, az információk visszatartása az üzemi tanács elől egyaránt jogszabályt sért a szakszervezet álláspontja szerint. Épp ezért, hogy elkerülhető legyen a még súlyosabb munkaügyi konfliktus, vagy épp a munkabeszüntetés, a szakszervezet munkaügyi közvetítő bevonására tett javaslatot.

Forrás: MTI

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!