Visszatérő vendégek lehetnek Shannonban azok a volt Malév gépek, amelyek a Transaero Airlinesnál folytatják pályafutásukat. Az orosz légitársaság ugyanis az írországi repülőtéren vásárolt magának egy repülőgép karbantartó vállalatot.

A második legnagyobb orosz légitársaság a korábbi Air Atlanta Aero Engineering-et (AAAE) vásárolta meg, amely ezentúl Transaero Engineering Ireland (TEI) néven és a Transaero Airlines 100%-os tulajdonában folytatja működését. Az eredetileg 1959-ben alapított vállalat 2002 októberében kezdte meg működését abban a hangárban, amelyben immáron a Transaero alkalmazottai fognak műszaki és karbantartási munkálatokat végezni.

A Transaero tájékoztatása szerint a hangár mind keskeny-, mind szélestörzsű repülőgépek befogadására alkalmas. Alapterülete mintegy 6000 négyzetméter, amelyhez további 2300 négyzetméternyi irodahelyiség is tartozik. Jelenlegi konfigurációjában a hangár két, vagy akár három repülőgép egyidejű karbantartási munkálatainak lefolytatására is alkalmas. Mint a légitársaság közleményéből kiderül azért is esett választásuk erre a bázisra, mert a repülőtéren szükség esetén további terjeszkedésre is lehetőség van.

A Transaero Engineering Ireland-nél 240 szakképzett munkaerőt foglalkoztatnak, de a vállalat rövidesen bővíteni tervezi alkalmazotti bázisát. A TEI minden olyan hatósági engedélynek a birtokában van, amely az MRO (Maintenance, Repair and Operations) műszaki és karbantartási műveletek végzéséhez szükséges. A tanusítványuk jelenleg Boeing 737, 757, 767 típusokra érvényes, de a munkatársak képzése folyamatban van a 747-es és 777-es típusokra is.

A vállalat engedélyei a karbantartási munkálatok teljes skáláját (A-D check) lehetővé teszik, sőt a hangárban kabinkonfigurációs és festési munkálatok elvégzésére is lehetőség van. A légitársaság ebben az üzemben tervezi kiépítettni szélestörzsű utasszállító típusaira a fedélzeti internet elérhetőséget biztosító rendszereket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Transaero Airlines az ILFC lízingcéggel kötött megállapodása értelmében ex Malév Boeing 737-700 típusú utasszállító repülőgépekkel bővíti keskenytörzsű flottáját, így nagy esély van rá, hogy a karbantartási munkálatok elvégzése érdekében a volt Malév gépek a jövőben többször is megfordulhatnak a shannoni repülőtér Transaero bázisán.

A Boeing 737-es Malév flotta a vállalat február 3-i csődbemenetele óta ezen az írországi repülőtéren tölti kényszerpihenőjét.


Egy 2005-ös Transaero Airlines imázsfilm (Forrás: TransaeroAirlines’ YouTube Channel)
Fotó: Samu Ádám – AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!