Nagy valószínűséggel a hajtóműveknél fékezéskor fellépett műszaki probléma és a pilóták hibája okozhatta az orosz Red Wings légitársaság Tu-204-as repülőgépének tavaly év végi katasztrófáját – írta szerdán a Kommerszant című orosz napilap (az MTI hírét vágatlanul közöljük).

A moszkvai Vnukovo repülőtéren 2012. december 29-én az orosz légitársaság Tupoljev típusú gépe nem tudott megállni a leszállópályán, és a betonkerítést átszakítva kicsúszott a kijevi országútra, miközben háromfelé szakadt. A tekintélyes politikai-gazdasági napilapnak a balesetet vizsgáló műszaki bizottságtól szerzett információi szerint a legénység szokásos módon, bár kissé óvatlanul tette le a gépet. Az ilyenkor megengedett óránkénti 225-245 helyett 250 kilométeres sebességgel értek földet, és néhány száz méterrel tovább repültek a géppel a kelleténél.

A szakemberek szerint ezek a körülmények még nem lettek volna kritikusak, ugyanis közepes hátszélben a leszállópálya maradék része elegendő lett volna ahhoz, hogy a pilóták lefékezzék a repülőgépet. A lecsökkent féktávolság és a leszállópálya síkossága miatt azonban a pilóták a Tu-204-es kerekeivel nem tudtak megfelelően fékezni, ezért a hajtóművek tolóerejének a visszafordításával próbálkoztak, hogy megfelelően lelassítsák, illetve lefékezzék az utasszállító gépet.

Az orosz napilap értesülése szerint a tolóerő-visszafordító berendezés a Tu-204-es mindkét hajtóművénél felmondta a szolgálatot, és a pilótáknak nem sikerült hagyományos módszerrel megállítani a repülőt. A Kommerszantnak név nélkül nyilatkozó szakemberek szerint a kapitány és a másodpilóta is hibázott, mert nem ismerte fel idejében a műszaki problémát. A pilóták túl sokáig bekapcsolva tartották a visszafordító kart, így nemhogy lassították a gépet, hanem még fokozták is a hajtóerőt. A kapitány ezt felismerve már későn adott utasítást a hajtóművek leállítására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy az orosz repülési hatóságok a Red Wings egy másik járatának december 21-én Novoszibirszkben, hasonló okokból bekövetkezett balesete révén tudtak a problémáról. Mégis csak a moszkvai repülőgép-szerencsétlenséget követően hívták fel a figyelmet a PSZ-90A típusú hajtóművekkel felszerelt Tu-204-es Tu-214-es típusú repülőgépek fokozott karbantartására.

Az orosz légitársaság gépének tavaly december 29-én történt balesetében a nyolcfős személyzet öt tagja: a kapitány, a másodpilóta, a fedélzeti mérnök és két utaskísérő vesztette életét. A három sérült állapota súlyos, de javul – közölte szerdán Vlagyimir Sztyepanov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma válságközpontjának vezetője.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!