Nagy arányú járatbővítést jelentett be a Qatar Airways a Berlinben zajló Nemzetközi Turisztikai Kiállításon (ITB), idén és jövőre 16 új járatot indítanak, köztük az öböl-mentiek közül elsőként Luxemburgba.

Akbar Al Baker (Forrás: Qatar Airways)

A dohai, ötcsillagos légitársaság tájékoztatása szerint idén és jövőre Luxemburg mellett London-Gatwickre, Cardiffba, Lisszabonba, Tallinnba, Valettára, a Fülöp-Szigetekre, Langkawiba (Malajzia), Da Nangba (Vietnam), Bodromba, Antalyába, Mükonoszra, Thesszalonikiba és Malagába is indítanak járatokat.

Emellett a Qatar napi kettőre bővíti a járatok számát Varsóba, Hanoiba, Ho-Si Minh-városba, Prágába, Kijevbe. Barcelonába, Madridba és a Maldív-szigetekre pedig naponta három járat fog közlekedni.

Arról Akbar Al Baker a légitársaság közlése szerint nem beszélt, hogy az új járatokat milyen gépekkel teljesítik majd, és arról sem, hogy konkrétan mikortól kezdik el az új útvonalakat repülni.

Al Baker a közlés szerint az ITB-n tartott sajtótájékoztatón azt mondta, elkötelezettek abban, hogy a körülmények ellenére tovább folytassák az agresszív expanziót, hogy az utasok minél több opció közül tudjanak választani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Qatar Airways februárban vette át első A350-1000-es repülőgépét. (Forrás: Airbus)

A “körülményekkel” kapcsolatban elsősorban a Katarral szembeni, a szomszédos országok által hirdetett blokádra gondolt, ezzel kapcsolatban Al Baker hangsúlyozta: a Qatar Airways a blokád alatt is folytatta a bővítést, és valahol még profitáltak is belőle, mert a az ország sokkal függetlenebb lett, mint előtte volt. Megjegyezte még: az, hogy egyes országok kitiltották a Qatar gépeit az nem a katari légicég, hanem a kitiltó országok vesztesége.

Ugyanakkor elismerte, hogy a blokád hatalmas károkat okozott a légitársaság számára és az áprilisig tartó pénzügyi évben a cég veszteséges lesz. A módosított, hosszabb útvonalak miatt a gépeik több üzemanyagot égetnek el, több járaton szélestörzsű repülőgépeket kellett beállítani a korábban használt keskenytörzsűek helyett. A vezérigazgató kijelentette, hogy a megfelelő időpontban be fogják nyújtania számlát az álláspontjuk szerint illegálisan elrendelt blokád okozta károkról.

A következő évben a járatbővítés mellett egyéb programokkal is foglalatoskodnak majd, a többi közt növelik a sportra szánt támogatást.