Nagy és egyre csak növekszik a vásárlói érdeklődés a 777X típusok iránt – erről Jim McNerney, a Boeing vezérigazgatója számolt be szerdán.

Jim McNerney szerint ennek megfelelően az idei évben útjára is indíthatják a 777-es új generációjának programját. Részleteket nem árult, de erősen feltételezhető, hogy az idei év egyik legjelentősebb légi szalonján, a párizsi Le Bourget-n kerül a terítékre a 777X modellválasztéka és egyáltalán a program indítása.

Mint arról korábban beszámoltunk a Boeing május elején kezdte meg 777X koncepciójának előérékesítését. Az igazgatótanács zöld jelzését követően a gyáriak ekkor ajánlhatták fel először a lehetséges megrendelőknek a típust, illetőleg annak változatait. Ha azt vesszük, hogy az említett légi szalon nem is olyan soká, június közepén kezdődik akkor a vevőkör felmérés lényegi summázataként lehet értékelni a Boeing Company vezetőjének nyilatkozatát.


Az, hogy nagy az érdeklődés a 777X iránt eddig sem volt titok, mivel számos légitársaság fejezete már ki egyértelmű érdeklődését a típus iránt. A megerősítésre leginkább a Boeingnek volt szüksége, hogy elszánja magát a korszerűsített típusváltozatok piacra dobásában.

Legutóbb Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója mutatott komoly elszántságot a típus iránt. Mindkét variáns, a 777-8X és 777-9X tervei is nagyon tetszenek nekik, ezért örömmel lennének az új típus bevezetői – mondta még a múlt héten.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ray Conner, a Boeing Commercial Airplanes vezetője is nyilatkozott a 777X programról, mégpedig az egyik potenciális megrendelő, a British Airways-szel összefüggésében. Mint mondta “a játszma még nem ért véget, célunk a győzelem” – hárította ezzel azokat a kételyeket, amelyek szerint az áprilisi A350-1000XWB rendelés bejelentést követően a brit légitársaság ne lenne érdekelt a legújabb 777-es üzemeltetésében.

Conner szerint a British Airways továbbra is “nagyon nagy érdeklődést mutat a 777X iránt.” A Boeing két vezetője mindezekről egy szakmai konferencián számolt be, amelyen szó esett a 787-es Dreamliner hosszított törzsű változatáról is. Közlésük szerint a program halad és az idei évre várható a prototípus első repülése.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!