Nagy sikerű spotter-napot tartott a Budapest Airport a repülőgépeket kedvelő hobbi-fotósok számára hétvégén. Az AIRportal.hu köré szerveződő hobbifotósok busszal körbejárták és körbefotózhatták a repülőteret.

Nem kevesebb, mint 39 magyar spotter kapott lehetőséget a hétvégén, hogy testközelből láthassa azokat a repülőgépeket, amelyek korábban csak a Ferihegyi repülőtér kerítésén kívülről, például a vecsési káposztaföldekről tudott lefotózni. Az AIRportal.hu és a Budapest Airport összefogásában szervezett spotter-napon több, mint húsz különféle utasszállító repülőgép fel- és leszállást közvetlen közelről, sokszor a repülőtéri futópálya vagy gurulóút (taxiway) biztonsági határáról, azaz majdnem kéznyújtásnyi közelségből tudták lefotózni.

A Budapest Airport és az AIRportal spottereinek együttműködése évekre nyúlik vissza, a repülőgépfotósok rendszeresen meghívót kapnak a repülőtéri eseményekre, részt vesznek a repülőtér környezetvédelmi akcióiban (pl. a repülőtér környékén eldobált szemét összeszedésében), gyakran ők hívják fel a repülőtéri ügyeletesek figyelmét, ha valami rendellenességet észlelnek kerítésen kívül vagy belül. A spotterek természetesen tavaly is jelen voltak, amikor első alkalommal szállt Magyarországon Airbus A 380-as típusú repülőgép a Lufthansa színeiben. A többezer ember által megcsodált látványosságot a spotterek a betonról szemlélhették és néhány szerencsés képviselőjük még az óriásgép fedélzetére is feljutott.

A mostani hétvégén hatórás buszos túrát tettek az AIRportal spotterei a repülőtéren, az Aeroplex műszaki előterén lefotózhatták a négy éve ott parkoló egyik utolsó ex-Malév gépet, a HA-LHB lajstromjelű Boeing 767-200ER típusú gépet, amit a Malév a veszteséges hosszútávú járatok törlésekor parkolt le 2008 októberében. A gép tulajdonjoga a mai napig nem tisztázott, elvben a csődbe ment Malévé, de jelzálog is terheli. A viszonylag kis befogadó képességű, 200 személyes interkontinentális gép felújítása olyan sokba kerülne, hogy ma már szinte elképzelhetetlen rá üzemeltetőt vagy vevőt találni. A Malévra emlékezve ez előtt a gép előtt készítettek csoportképet magukról a spotterek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Csoportkép a HA-LHB, az utolsó „kékorrú” Boeing előtt
Fotó: Kovács Gábor


Az egyes futópálya biztonsági zónájából közvetlen közelről készültek digitális fotók százai az olyan különlegesnek számító gépekről, mint a török Turkish Cargo teherszállító légitársaság Airbus A 310F típusú gépe vagy a hasonlóan nagy Iran Air Airbus A 300-asa, amely kizárólag tankolni száll le Budapesten. A legnagyobb sikert a legnagyobb gép, a luxemburgi Cargolux légitársaság Boeing 747-400F típusú teherszállító gépe aratta. A 396 tonnás maximális tömegű gép hetente többször is jár Budapesten, úton a Távol-Kelet és a luxemburgi bázis között.

Ugyancsak ritkaságszámba ment a KLM holland légitársaság ún. retró-festésű Boeing 737-800-asa. A PH-BXA jelű korszerű Boeing-ot a hatvanas években használt festésben készítették el és azóta is nagy népszerűségnek örvend Európa repülőterein. A légiközlekedésben egyébként is hódít a retró, nemcsak a KLM, hanem a Lufthansa, az Air France, a CSA cseh légitársaság, sőt a megszűnt Malév is egy-egy gépét a hatvanas évek színeiben járatja illetve járatta.

„A Budapest Airport számára is fontos volt, hogy a nehéz pénzügyi helyzet ellenére ne szakadjon meg a kapcsolat a repülést kedvelő hobbi fotósokkal” – jelentette ki Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója hozzátette: „A spotterek fontos résztvevői a repülőtér életének, olyan civil csoport, akiknek a támogatására számíthat a Budapest Airport és fordítva. A repülés elkötelezett híveiként a spotterek már eddig is számos ötlettel, információval segítették a Ferihegyi repülőtér munkáját és biztonságos működését, a jövőben is számítunk a velük való együttműködésre.”

„Nagy örömmel tölt el, hogy a Budapest Airport és az AIRportal.hu megrendezte ezt a napot, hiszen sok repülőgép-fotós számára életre szóló élményt sikerült szerezni. Bízom benne, hogy a Budapest Airport és a spotterek közössége között kialakult remek együttműködés keretében a közeljövőben akár nemzetközi repülőgépfotós találkozót is rendezhetünk majd Ferihegyen” – mondta el Samu Ádám, az AIRportal.hu légiközlekedési portál főszerkesztője.

Képgaléria a legjobb fotókból:

Csoportkép.
Fotó: Hardy Mihály – Budapest Airport


Fotó: Hardy Mihály – Budapest Airport


Fotó: Hardy Mihály – Budapest Airport


Fotó: Hardy Mihály – Budapest Airport


Fotó: Rimóczi Roland


Fotó: Giricz Bálint


Érkezik a Cargolux
Fotó: Mester Tibor


Földet ért a Jumbo.Fotó: Lépesfalvi Tamás | © AIRportal.hu

Földet ért a Jumbo.
Fotó: Lépesfalvi Tamás


„Burning rubber”, avagy ég a gumi.
Fotó: Kolos Ferenc


Fotó: Ispán Tamás


Sárgamellényes repülő-őrültek akcióban.
Fotó: Chabada György


Fotó: Chabada György


Fotó: Kovács Gábor


Fotó: Dömötör Sándor


Fotó: Mester Tibor


Fotó: Kolos Ferenc


Fotó: Pásztor Balázs


Fotó: Pásztor Balázs


Fotó: Varga Bence


Fotó: Zachár Csaba


Fotó: Pásztor Balázs


Fotó: Kovács Sándor


Fotó: Horváth Gergely


Fotó: Horváth Gergely


Fotó: Molnár Gergely


Fotó: Pásztor Balázs

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!