Irkut MC-21 típusú utasszállító repülőgépekre adott le nagyösszegű megrendelést saját lízingcégén keresztül a Russian Technologies State, orosz állami vállalat.

Komoly megrendelést adott le az Aviacapital-Service, a lízingcég 35 darab, egyelőre még fejlesztés alatt álló Irkut MC-21 típuscsaládba tartozó repülőgép vásárlására írt alá szerződést.

Mivel a megrendelő állami cég, a 2.23 milliárd dollár összértékű szerződés aláírásán jelen volt Denis Manturov, Oroszország kereskedelmi és ipari minisztere is. A megállapodás értelmében a gyártónak 18 darab MC-21-200-ast és 17 darab MC-21-300-ast kell szállítania 2022-től kezdődően. A megrendelt flotta a tervek szerint 2025-ig válik teljessé.

Az orosz fél a honi gyártású Aviadigitel PD-14 típusú sugárhajtóművet választotta a repülőgépekhez. A gyártó a nyugati piacokon való értékesíthetőség érdekében a neves Pratt&Whitney-vel készül nagyszabású együttműködést kötni hajtóművek gyártására, illetőleg szállítására. A tervek szerint a PW1400G típussal lehetne rendelni az új generációs orosz utasszállítót. A Pratt&Whitney – Irkut MC-21 kooperáciról, valamint magáról a típusról szóló részletes cikkünk itt olvasható.

Vonatkozó mai hír, hogy az Irkut MC-21, valamint a Sukhoi Superjet 100 gyártásában is részt vevő United Aircraft Corporation (UAC) egy márkanév alá készül hozni a két típust. A RIA Novosti hírügynökség információi szerint mindezt öt éven belül készül megvalósítani az orosz légiközlekedési nagyvállalat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.


Irkut MC-21-200 (Fotó: Irkut Corporation)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!