Sorra teszik közzé a légitársaságok eredményeik alakulását, az ismertetők rengetegéből természetesen az egyik legdinamikusabban fejlődő légitársaság, a Turkish Airlines sem maradhat ki. Már csak azért sem, mert a török zászlóvivő utasforgalma 13.7%-kal növekedett, amellyel elérte a 46.2 milliós szintet az idén januártól októberig terjedő tíz hónapos időszakban.

A Turkish Airlines jelenlegi zászlóshajója, a Boeing 777-300ER, amelyből 15 darab működik a flottában. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

A Turkish Airlines jelenlegi zászlóshajója, a Boeing 777-300ER, amelyből 15 darab működik a flottában. (Fotó: Boeing Company)

Ez alatt a Turkishnek 5.6 millió utassal sikerült többet szállítani, úgy hogy közben a járatok töltöttségi mutatója, vagyis a load factor változatlan tudott maradni, 79.5%-os teljesítményt hozva, ami jól átgondolt szervezésre és a flotta géptípusainak racionális megválasztására utal.

Az összehasonlítás alapjául szolgáló 2013. évi azonos időszakhoz képest a Turkish Airlines a belföldi járatain tudta jelentősebben növelni a forgalmát, azokon ugyanis 13.9%-os volt a fejlődés, de tulajdonképpen kiegyenlített az eredmény, mivel a nemzetközi útvonalak teljesítménye csak három tized százalékponttal maradt el ettől, 13.6%-kal zárva a növekményt.

A török légitársaság eredményösszesítője szerint a januártól októberig terjedő idei időszakban a nemzetközi járatok prémium szintű, business, illetőleg comfort class szolgáltatásait 15%-kal több utas választotta az előző évhez képest, miközben a nemzetközi átszálló utasok 21.5%-kal voltak többen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A flotta utasszállító gépei 12.6%-kal több leszállást hajtottak végre, számszerűen 347747 landolást jegyeztek, és ha már flotta, akkor arról is szót kell ejteni, hogy október végéig bezárólag 260 gépesre futott fel a rendelkezésre álló gépek száma, ami huszonkilenccel többet jelent a tavalyi év októberéhez viszonyítva. A hosszú távú járatokat teljesítő típusok száma 40-ről 53-ra, a rövid-, és közép hatótávon repülő keskenytörzsűek 182-ről 198-ra szaporodtak, míg teherszállító gép változatlanul kilenc működik, de a Turkish cargo üzletága így is szépen tudott teljesíteni.

A Turkish Cargónál 19.7%-os teheráru mennyiség többlettel számoltak, egész pontosan 457711 tonnáról 547791 tonnányira felfuttatva a forgalmat.

Ami a fizetőutas-kilométer (RPK) mutatóját illeti az idén januártól októberig 16.9%-kal 90 milliárdra nőtt, a felajánlott kapacitás, vagyis az elérhető ülés-kilométer (ASK) pedig ugyancsak 16.9%-os növekedést mutat, 113.1 milliárdos összeggel. Az útvonalhálózatban felkínált célpontok száma huszonkettővel több, mint amivel a tavaly októberben zártak, belföldön 43, nemzetközi viszonylaton immáron 218 desztinációja van a Turkish Airlinesnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!