Négy embert, három oroszt és egy ukránt gyanúsítottak meg a Malaysia Airlines 2014. július 17-i, 17-es járatának lelövésével, az ügy tárgyalása 2020. március 9-én kezdődik Hollandiában.

A BBC híre szerint a nyomozók a gyanúsítás közlésével egyidejűleg nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak a négy férfi ellen, akiket a járat lelövése mellett azzal is gyanúsítanak, hogy rakétákat vittek a szakadár ukrán területre.

A hollandok által vezetett nyomozócsoport Igor Girkint, Szergej Dubinszkijt, Oleg Pulatovot és az ukrán Leonyid Karcsenkót gyanúsították meg, mondván jelentős szerepük volt abban, hogy a Boeing 777-est lelőtték Donyeck térségében 298 ember halálát okozva.

Igor Girkin az orosz titkosszolgálat, az FSZB egykori ezredese volt, a szakadár terület hadügyminiszterének nevezték ki. A nyomozás adatai szerint ő volt a legmagasabb rangban lévő tiszt, akinek közvetlen kapcsolata volt Oroszországgal. Girkin közleményben reagált, mint írta, annyit tud mondani, hogy a milícia nem lőtte le a Boeinget.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szergej Dubinszkij a GRU hadügyi hírszerzésénél szolgálat, Girkin helyettese volt és szintén szoros kapcsolatot ápolt Oroszországgal.

Oleg Pulatov a GRU különleges erőjének korábbi katonatisztje, a szakadár terület helyettes hírszerzési vezetője volt.

Az ukrán Leonyid Karcsenkó a nyomozók szerint egy bevetési egységet vezetett Kelet-Ukrajnában.

Fred Westerbeke, az ügy egyik nyomozója azt mondta, bizonyítékaik vannak arra, hogy az oroszoktól kapták a katonák azt a rakétát, amellyel a Boeinget lelőtték.

Mint ismert, a Malaysia Airlines 9M-MRD lajstromú Boeing 777-200-asa Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott, amikor a gyanú szerint az orosz-ukrán határ fölött lelőtték, a gép még a levegőben darabokra hullott, a roncsok 50 négyzetkilométernyi területen szóródtak szét, senki nem élte túl a tragédiát.

A gép fedélzetén többnyire hollandok voltak, az ország nyomozói ezért oroszlánrészt vállaltak az ügy felgöngyölítésében, hozzájuk ausztrál, belga, maláj és ukrán nyomozók csatlakoztak. A nyomozók még 2015-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a gépet egy Buk típusú rakétával lőtték le, amely a Kurszkban állomásozó 53. Légvédelmi Ezredhez tartozott. Oroszország konzekvensen tagadta az ellene felhozott vádakat, állítva, egyetlen légvédelmi rakétás egységük sem lépte át soha az orosz-ukrán határt.