Újabb gépátadási ceremóniát tarthatott április utolsó napján az ukrán Antonov repülőgépgyár, kubai ügyfelük, a Cubana de Aviación légitársaság ugyanis megkapta negyedik An-158 típusú utasszállító gépét.

Az Antonov végszerelő üzemének igazgatója a gépátadás kapcsán elmondta, az idei évben még további két An-158-ast, valamint egy VIP kialakítású An-148-as kibocsátására készülnek, amellyel azon vannak, hogy lehetőségeik szerint növeljék a gyártást.

Mikola Podgrebelni ezt követően egy nagyméretű szimbolikus kulcsot nyújtott a Cubana de Aviación hajózóinak, ünnepélyesen is átadva ezzel a vadonatúj repülőgépet a légitársaság számára. Orlando Fernandez Sid, a Cubana pilótája pedig elmondta, nagyon elégedettek a típussal, amelyet sikeresen állítottak flottájukba. An-158-asaik Kubán kívül, a Dominikai Köztársaságba, Venezuelába, Costa Ricába, Nicaraguába és a Bahamákra is teljesítenek járatokat, míg jövőbeni terveikben Kanada, Kolumbia és Mexikó is szerepelnek.


Különösen előnyös a Cubana számára, hogy An-158-asaikra nemrég megkapták azt a kiegészítő típusengedélyt, amely lehetővé teszi gépeik magashegyvidéki körülmények közötti üzemeltetését, vagyis akár 4100 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő repterekre is jogosítottak repülni, ezzel szélesítve a típus latin-amerikai országokban való bevethetőségi körét.

A Cubana de Aviación egyébként az An-158-as indító légitársasága, legelső gépüket tavaly áprilisban vették át. A 158-as az elődmodell, az An-148-as hosszított törzsű és a gyáriak ígérete szerint költséghatékonyabb változata. A két-sugárhajtóműves típus legfeljebb 99 utas szállítására alkalmas, amit a kubaiak csaknem teljesen ki is használnak lévén 97 üléses kivitelben rendelték gépeiket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!