Ma 40 éve, 1975. szeptember 30-án zuhant le a Malév 240-es, Budapestről Bejrútba tartó Tu-154 típusú utasszállító repülőgépe. A HA-LCI lajstromú, 1973-ban gyártott Tupoljev fedélzetén 50 utas és 10 főnyi személyzet tartózkodott. A máig tisztázatlan körülmények között történt katasztrófát senki sem élte túl.

Még sokan emlékeznek rá, hogy 1975. szeptember 30-án a Malév Budapest-Bejrút járata nyolc perccel a megérkezés előtt a tengerbe zuhant. A gépen 50 utas és 10 főnyi személyzet tartózkodott. A szerencsétlenség körülményeit gyanús csend vette körül, a vizsgálatot gyorsan lezárták, de az emberek tudni vélték, hogy a gépet lelőtték a polgárháborús Libanonban.

Húsz évvel a történtek után a ma Angliában élő Dr. Németh László – akinek a felesége légiutas-kísérőként az áldozatok között volt – pénzt és időt nem kímélve nyomozásba kezdett a valódi okok kiderítéséért, amelyről Markovits Ferenc, A titkok légijárata címmel 2006-ban készített dokumentumfilmet. Ezzel emlékezünk meg a szomorú évforduló alkalmából.

A titkok légijárata

Forrás: YouTube

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!