A téli menetrendben közvetlen fapados járat indul Luxemburgba. Íme néhány ok, amiért mindenképpen érdemes meglátogatni Európa legnagyobb miniállamát.

Luxemburg, vagy hivatalos nevén a Luxemburgi Nagyhercegség a maga 2600 négyzetkilométerével Európa nyolcadik legkisebb országa, fővárosa a majdnem azonos Luxembourg nevet kapta. Közel 600 ezer ember él itt, hivatalos nyelvei pedig a luxemburgi, a francia és a német. Az országot Európa egyik legnagyobb pénzügyi és üzleti központjaként tartják számon, ebből kifolyólag nagyon sok üzleti utas fordul meg itt. 

A téli menetrend beköszöntével többek között Luxemburgba is közvetlen járat indul Budapestről, és szerencsére az árak nincsenek az egekben: akár 10 000 forintért megvásárolható egy retúr repülőjegy! 

Festői szépségű főváros

Luxembourg városának utcáin sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesébe csöppentünk volna: a hangulatos utcák, régi épületek, parkok, a hatalmas erődrendszer és a hidak egytől-egyig hozzájárulnak ehhez. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A város több szinten fekszik, így a La Chemin de la Corniche nevű gyalogútról, amelyet “Európa legszebb erkélyének” becéznek, nagyszerű kilátás nyílik az óvárosra (Grund). Luxembourg óvárosa és erődrendszere az UNESCO világörökség részét képezi. 

Luxemburgban úton-útfélen hangulatos utcákba tévedhetünk

Apró méretének köszönhetően a fővárosban a látnivalók közel vannak egymáshoz, így akár egy nap alatt is bejárható kellemes tempóban. 

Ha mégis a tömegközlekedés mellett döntünk, akkor sincs ok aggodalomra: 2020 márciusától kezdődően Luxemburg lesz az első ország a világon, ahol mindenütt teljesen ingyenes lesz a tömegközlekedés. 

A városi buszokat és villamosokat jelenleg is ingyenesen lehet igénybe venni szombatonként, de a tömegközlekedés a hét többi napján sem drága: a két órán keresztül érvényes jegy ára 2 euró, a napijegy pedig 4 euróba kerül. A tömegközlekedési jegyek az összes luxemburgi buszra, villamosra és vonatra érvényesek, így 2 euróért gyakorlatilag az ország bármely pontjára eljuthatunk.

Gyönyörű vidéki táj

Az ország nagy részét zöld borítja, több nemzeti park is található itt. Természeti kincsekben tehát nincs hiány: erdők, folyók, tavak és dombok uralják az országot. A kirándulást és túrázást kedvelőknek igazi paradicsom.

A fővároshoz közeli, sziklákra épített Vianden-várkastély a legnépszerűbb vidéki célpont, gyakran sorolják Európa legszebbjei közé. A Luxembourgtól 50 kilométerre, közvetlenül a német határ mellett fekvő vár a 11. és 14. század között épült. Ide akár tömegközlekedéssel is eljuthatunk a fővárosból, így semmiképpen sem érdemes kihagyni.

Vianden-kastély (forrás: Pixabay)