Állítólag technikai problémák miatt nem engedték be az iráni külügyminisztert szállító repülőt Magyarország légterébe. Az eset miatt az iráni külügyminisztérium bekérette a teheráni magyar nagykövetet. Az engedély elmaradásának információink szerint állítólag az volt az oka, hogy nem volt elérhetők a magyar illetékesek, a magyar Külügyminisztériumban ugyanakkor az [origo]-nak azzal indokolták a döntést, hogy a gép nem felelt meg valamennyi szükséges feltételnek – adta hírül az origo.hu

Az iráni külügyminisztert szállító repülőgéptől a magyar hatóságok megtagadták az engedélyt a magyar légtérbe való belépéshez – jelentette hétfőn az iráni sajtó. Az ISNA hírügynökség úgy tudja, hogy emiatt a külügyminisztériumba kérették Magyarország teheráni nagykövetét, magyarázatot kérve a lépésre. Egy, az ISNA által idézett külügyi forrás szerint “nem meggyőző” az a budapesti állítás, amely szerint a lépés hátterében technikai problémák álltak. Ali Akbar Szálehi Hollandiába tartott, hogy részt vegyen a vegyi fegyverek betiltásáért küzdő szervezet ülésén.

Az amerikai Reuters hírügynökség jelentése szerint sem a magyar, sem az iráni külügyminisztérium nem volt hajlandó kommentálni az eseményeket. Az [origo] megkereste a magyar külügyminisztériumot, ahol későbbre ígértek írásos tájékoztatást. Az arab nyelvű Fardanews hírportál szerint Magyarország az utolsó pillanatban tagadta meg a légtérbe való belépést az iráni nagykövet gépétől. Az arab Fars hírügynökség szerint az iráni külügyminiszter az események után lemondta hollandiai utazását.

forrás: origo.hu


Iranian Government Airbus A321-200 – Fotó: Shahram Sharifi / Wikimedia Commons

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Magyarország nem engedte be légterébe az iráni külügyminiszter repülőgépét – adta hírül a Magyar Távirati Iroda

Az ISNA hírügynökség úgy tudja, hogy emiatt a külügyminisztériumba kérették Magyarország teheráni nagykövetét, magyarázatot kérve a lépésre. Egy, az ISNA által idézett külügyi forrás szerint “nem meggyőző” az a budapesti állítás, amely szerint a lépés hátterében technikai problémák álltak.

Ali Akbar Szálehi Hollandiába tartott, hogy részt vegyen hétfőn a vegyi fegyverek betiltásért küzdő szervezet ülésén. A francia hírügynökség tudomása szerint több más európai állam engedélyezte a területe fölötti áthaladást az iráni politikust szállító gépnek.

“Jóllehet a külügyminiszter repülőgépe engedélyt kapott több európai (ország) légterén való áthaladásra, Magyarország megtagadta tőle az engedélyt, technikai okokra hivatkozva” – idézte az állami televízió internetes honlapján a teheráni külügyminisztérium egyik alkalmazottjának szavait. A forrás hozzátette: “Az érintett illetékesek által felhozott kifogások nem voltak meggyőzőek, ezért magyarázatot kértünk a magyar nagykövettől.”

Az AFP szerint Szálehi korábban az iráni atomenergia-ügynökség élén állt; emiatt a neve rákerült az iráni vezetőknek arra a listájára, amelynek szereplői nem tehetik be a lábukat Európába. Miután azonban idén januárban külügyminiszterré nevezték ki, a neve lekerült a listáról. Az Európai Unió csütörtökön tervez bejelenteni új szankciókat Irán ellen, köztük 200 újabb iráni állampolgár, illetve cég vagyonának zárolását, valamint beutazási tilalom elrendelését velük szemben.

Forrás: MTI (2011. november 28.)

Kiderült, miért nem kapott repülési engedélyt az iráni miniszter gépe

Tóth József külügyi szóvivő közleményében tudatta: az iráni külügyminiszter által vasárnap használni kívánt repülőgépnek a magyar hatóságok nem adták meg az átrepülési engedélyt, mivel sem az átrepülés iránti kérelem, sem pedig maga a repülőgép „nem felelt meg valamennyi szükséges feltételnek”. A szóvivő azt írta: „a döntés a repülésbiztonságra vonatkozó uniós szabályok, valamint a hatályos magyar eljárási rend figyelembevételével született meg”. Tóth József hozzátette, hogy a budapesti döntésről tájékoztatták az iráni felet. Ennél többet a főosztályvezető nem kívánt közölni az MTI kérdésére – adta hírül Magyar Nemzet Online

A sajtóban megjelent információkból nem derül ki, de az iráni külügyminiszter nagy valószínűséggel az EP-AGB lajstromú, Airbus A321-231 típusú kormányzati repülőgépet vette igénybe az út megtételéhez

Az IRNA iráni hírügynökség angol nyelvű híranyaga:

Hungary refuses clearance to FM’s plane to go to The Hague confab

Tehran, Nov 28, IRNA – Foreign Minister Ali Akbar Salehi could not attend the Conference on Banning Chemical Weapons in The Hague due to Hungary’s refusal to give clearance for his plane to fly through Hungarian airspace.

A Foreign Ministry official said that Salehi’s plane had got clearance from different European countries to pass through their airspace, but, Hungary refused clearance for technical reasons.

He said that Hungary’s refusal to give clearance to Salehi’s plane was not acceptable and the Foreign Ministry sought explanation from the Hungarian ambassador to Tehran.

Salehi was due to give lecture to the Conference on Banning Chemical Weapons in The Hague, the Netherlands, on Sunday night.

Forrás: IRNA (2011. november 28.)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!