A turista osztályon utazni nem mindig kényelmes – pláne, ha az ember hosszú utat tesz meg, a végállomásra viszont nem egy kellemetlen jetlaggel, kialvatlanul szeretne megérkezni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban kialudd magad a fedélzeten!

Válassz okosan ülőhelyet!

Az ülőhely kiválasztása meghatározó lehet egy repülőút során – pláne, ha szeretnéd kialudni magad. A legjobb választás az ablak mellett van, hiszen így nem kell alkalmazkodnod a sorban melletted ülők szükségleteihez, ráadásul lehetőséged van megtámasztani a fejed alvás közben a repülő oldalfalának. Ráadásul te döntöd el, mikor húzod le az ablak napellenzőjét, így nem kell a napsütésben ülnöd egész úton.

Egy jól kiválasztott ülőhely segíthet az alvásban (Forrás: Unsplash)

Az sem mindegy, hogy a gép melyik részében foglalsz helyet: a szárny mögött a hajtóművek hangja zavarhat az alvásban, hátul a vécék állandó használata lehet hangos (a szagokról nem is beszélve). A legjobb helyek az utastér első részében, illetve közvetlenül a szárnynál találhatók, ahol a rázkódások is kevésbé érezhetőek.

A vészkijáratnál elhelyezkedő sorokban ugyan nagyobb a lábtér, ám sok szempontból kényelmetlenebb lehet: nincs lehajtható asztal (általában a karfából lehet felhajtani), és csomagot sem helyezhetsz el az előtted lévő ülés alá a menekülési útvonal miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Étel-, italválasztás

Alapvetően nem ajánlott repülés előtt vagy közben nehéz ételeket fogyasztani, hiszen megterhelik a gyomrot, amitől nehezebben tudsz elaludni.

Bár csábító lehet a fedélzeten kapható alkoholos ital kínálat, ettől is óva intenek a szakértők, mivel ezek elfogyasztása nagy magasságban egészen máshogy hat a szervezetre, így még normál esetben egy pohár bortól elálmosodsz, a fedélzeten könnyen okozhat álmatlanságot.

A kávé és a magas koffein tartalmú üdítők szintén rossz választásnak bizonyulnak, ha egy hosszabb úton aludni szeretnél, így jobb elkerülni őket. Helyettük sok víz ajánlott, amelynek köszönhetően hidratáltabb leszel, könnyebben átvészeled a jetlaget is.

Csomagot a tárolóba!

Okosan válaszd meg, hogy mit szeretnél a kézipoggyászodba pakolni, illetve hogy mennyi kézipoggyászt viszel a fedélzetre, hiszen könnyen lehet, hogy az egyik táskád az előtted lévő ülés alá kell helyezned, aminek következményében nem tudod kinyújtani a lábad, így az egész utat egy kényelmetlen pózban kell töltened. A legfontosabb dolgokat (telefon, füldugó, könyv stb.) vedd ki az út előtt, így nem kell állandóan felugrálnod, ha valamire szükséged van. Ezeket elhelyezheted az előtted lévő ülés tárolójában (csak ne felejtsd ott!).

Fedélzeti szórakoztatás – biztosan jó?

A hosszútávú járatokon általában rengeteg fedélzeti szórakozási lehetőség van: filmek, zenék, játékok. Azonban ha aludni készülsz, semmiképp se válassz egy olyan filmet, amit már egyébként is meg akartál nézni, mert ha végig koncentrálsz, biztosan nem alszol el. Helyette érdemes egy relaxáló zenei listát kiválasztani, beszerezni egy zajszűrős fejhallgatót, és élvezni a pihenést.

Nem a legpihentetőbb módja az utazásnak, ha filmet nézel a fedélzeten (Forrás: Unsplash)

A képernyők, mint a telefon, tablet, laptop, de a fedélzeten található kijelző is, kék fényt bocsátanak ki, amelyről korábban is bebizonyították már, hogy felborítja a szervezet cirkadián-ritmusát, mivel az nem tud megfelelő mennyiségű melatonin hormont termelni. Szóval alvás előtt sosem ajánlott ezeket nézni.

Felszerelések

A fedélzeten (legalábbis a prémium osztályokon) kapott kényelmi csomagok általában tartalmazzák a jó alváshoz szükséges tárgyakat, de azért nem árt ezeket magadnak bepakolnod: a szemtakaró párna, a füldugó, a fülhallgató mind segíthet abban, hogy kényelmesen elhelyezkedj és kizárd a zavaró tényezőket.

Általában található a fedélzeten takaró és párna, így nem fogsz fázni, és a fejedet is megtámaszthatod.

Az Etihad turista osztályának kényelmi csomagja (Forrás: Etihad)

A kényelmes utazás érdekében szabadulj meg a cipődtől is, ami így nem befolyásolja a keringésed. Sok kényelmi csomag tartalmaz zoknit, amely melegen tartja a lábad, valamint papucsot, így nem kell visszavenned a cipőd, amennyiben a vécét szeretnéd használni.

Ébredés

Ha szeretnéd elkerülni a kapkodást leszállás előtt, akkor érdemes beállítanod a telefonod ébresztőjét nagyjából háromnegyed órával az érkezés előttre: így lesz időd használni a mellékhelyiséget, elpakolni a holmid a táskádba, meginni egy kávét, amennyiben nem tervezel azonnal elaludni a hotelszobádban.

Te milyen tippekkel egészítenéd ki a listát? Oszd meg a többi utazóval, hogy készülsz egy kellemes alvásra a repülőn!