Hiába kellenének milliárdok, nem ad a kormány pénzt a Malév GH, az Malév volt földi kiszolgáló leányvállalatának megmentésére – írja cikkében a HVG.hu a Magyar Nemzet információira hivatkozva.

Leszavazta a kormány gazdasági kabinetje azt a tervet, amellyel a Malév GH-nak adtak volna 5,3 milliárd forintot – írta a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja: az NGM-et képviselő Tállai András a cég komoly adótartozása miatt nem támogatta a mentőcsomagot, de Lázár János sem szavazta meg a segítséget.

A repülőgépek földi kiszolgálását ellátó, állami tulajdonú cég 2,8 milliárdos adósságot halmozott fel. Problémás lehetne persze az is, ha az állam pénzt küldene: az EU-jog azt még engedi, hogy reorganizációra költsenek közpénzt, de ha ennek egy része a lyukak betömködésére megy el, azt már tiltott állami támogatásnak minősíthetik. Valószínűleg ezért sem szavazott Lázár igennel, amíg nincs szakértői vélemény arról, megfelelne-e a támogatás az uniós versenyjognak – írta a lap.

Amint korábban az AIRportal.hu is megírta, a társaság ellen az egyik versenytársa eljárást kezdeményezett az Európai Bizottságnál, tiltott állami támogatást feltételezve – egykor a Malév végét is egy hasonló eljárás pecsételte meg. A cég cáfolta, hogy ez a vád jogos lenne.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.