Június 17-től határozatlan időre felfüggeszti minden repülési tevékenységét a japán Nippon Cargo Airlines áruszállító légitársaság.

A Nippon Cargo Airlines Boeing 747-8F gépe

A Japán Föld, Infrastruktúra, Közlekedési és Turisztikai Minisztériumnak (MLITT) azért döntött a cég minden repülőgépének földre parancsolása mellett, mert június 14-én, a JA14KZ lajstromjelű Boeing 747-8F Jumbojet karbantartási dokumentumaiban ellentmondásokat találtak.

Egy rutinellenőrzés során derült fény arra, hogy a gép karbantartási naplójába feljegyzett, és a gép fedélzetén ténylegesen meglévő kenőolaj mennyisége eltér egymástól.

Az eset súlyos repülésbiztonsági kérdéseket vet fel a cég flottájának karbantartásával kapcsolatban, ezért jelentették MLITT-nek az esetet – írja a CH Aviation.

A minisztérium határozata értelmében június 17-től egyetlen egy, a Nipppon Cargo Airlines üzemeltetésében álló gép sem repülhet, amíg azokat – a karbantartási naplókkal egyetemben – teljesen át nem vizsgálták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az intézkedés tehát a cég teljes flottáját érinti, nemcsak a Boeing 747-8F, hanem a régebbi, 747-400FSCD gépeket is.

Amennyiben nem derül fény még több problémára, a vizsgálatok befejeztével várhatóan egy hét múlva feloldják a tiltást.

A légitársaság már eddig is az MLITT fokozott ellenőrzése alatt állt, mivel a tavalyi évben nem jelentett be több kisebb, de a repülőgépeket valamilyen szempontból érintő eseményt. Azt nem lehet tudni, hogy a mostani eset után a cég számíthat-e további szankciókra.