Visszautasította az Aer Lingus a British Airways-t és az Iberiát, valamit a Vuelinget birtokló IAG cégóriás által tett ajánlatot, amely az ír nemzeti légitársaság felvásárlásáról szólt.

Az Aer Lingus egyik Airbus A319-es repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: Ispán Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Aer Lingus egyik Airbus A319-es repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: Ispán Tamás – AIRportal.hu)

Az IAG hivatalos közleményében tájékoztatta a médiát az Aer Lingus vezetősége által hozott döntésről, ugyanakkor nem zárták ki teljesen annak az esélyét, hogy újabb ajánlatot tegyenek az ír vállalat részvényeiért.

Fontos tényező, hogy az egyre terjeszkedő Ryanair 29,82%-os részesedést tudhat magáénak a nemzeti légitársaságban, így a low-cost vezetőségének is bele kellett volna egyeznie a részvények eladásába.

A Ryanair korábban már tett egy ajánlatot az Aer Lingus teljes megvételére, de azt a fúziót az Európai Bizottság vétózta meg, mivel az egyesített cég monopolhelyzetbe került volna számos viszonylaton, ami magasabb jegyárakat, vagy éppen romló minőségű szolgáltatást eredményezhetett volna.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IAG csoportnak is meg kellett volna felelnie a versenyszabályoknak, sőt a londoni Heathrow repülőtéren is fontos szabályozás alá esett volna a cégek egybeolvadása, mivel az Aer Lingus a harmadik legnagyobb társaság a brit fővárosban, így sok értékes résidővel rendelkezik, melyekkel az anyavállalat még nagyobb előnyre tehetett volna szert a konkurenciával szemben.

A bejelentést megelőző időszakban az Aer Lingus értékpapírjai összesen 14%-ot emelkedtek, melyek még az ügylettől történő elállást követően is tovább emelkedtek 9%-kal, míg az IAG-részvényeket is 4,5%-kal magasabb áron jegyezték a tőzsdén.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!