A Malév leállásáról közölt összeállítást hétfői számában két német üzleti lap, a Financial Times Deutschland és a Handelsblatt, valamint kommentárt jelentetett meg erről a pozsonyi Új szó – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A Financial Times Deutschland Újabb leálló légitársaság – A Spanair után a Malév következik című cikkében kiemelte, hogy a nemzeti légitársaság leállása “újabb csapás a szorult helyzetben lévő Magyarország számára”. Az ország azonban így sincs “elzárva a világtól”, hiszen más légitársaságok azonnal sűrítették budapesti járataikat. A lap részletesen beszámolt a leállás előzményeiről – a privatizációs próbálkozásoktól egészen a tiltott állami támogatásról szóló brüsszeli döntésig rajzolva föl a Malév pályájának ívét -, majd megjegyezte, hogy “a súlyosan eladósodott és a recesszió szélén álló ország jelenleg tartós konfliktusban áll az Európai Unióval”.

A Handelsblatt A Malév magyar légitársaság a földön marad című cikkének bevezetőjében azt emelte ki, hogy a német Hochtief konszern, a budapesti repülőtér fő tulajdonosa számára is csapás a Malév csődje. Stefan Menzel, a cikk szerzője bécsi keltezésű tudósításában megjegyezte, hogy a két sikertelen privatizációs próbálkozást és az évek óta halmozódó veszteséget tekintve korántsem meglepetés a cég csődje. Menzel hangsúlyozta: “Magyarországon most attól tartanak, hogy a Hochtief millió (eurós) nagyságrendű követeléseket támaszt majd az állammal szemben, mert a Malév kimúlása miatt nem lehet betartani a repülőtér privatizációs szerződésében tett ígéreteket”.

“Végleg elszállt a Malév” – című kommentárjában foglalkozik a magyar légitársaság múlt heti csődjének előzményeivel és lehetséges következményeivel a szlovákiai Új szó hétfőn megjelent száma. A cikk írója szerint az üzembiztosan, de drágán működő légitársaság mindkét privatizációja alkalmával rossz kézbe került. “Különösen az orosz magánosítás sült el balul” – írja a kommentátor, aki úgy véli, az idén tovább csökkenhet az európai légitársaságok száma, többek közt a komoly kihívást jelentő fapados légitársaságok miatt.

Forrás: MTI 2012. február 6. (hétfő) / Fotó: AIRportal

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!