Azért, hogy egy esetleges kemény Brexit után is repülhessen az unió területén, a Volga-Dnepr áruszállító holding létrehoz egy németországi Cargologic-céget is.

A budapesti reptéren az Air Bridge Cargo révén jelen lévő vállalatcsoport, a Volga-Dnepr a londoni Cargologic áruszállító légitársasága nevével létrehoz egy németországi bázist is – írja az aerotelegraph.com portál.

A lipcsei reptéren nem az itthon is megszokott Boeing 747-esekkel, hanem átépített Boeing 737-400-as áruszállítókkal kezdi meg az üzemelést 2019 végén a Cargologic Germany. A tervek szerint összesen kilenc ilyen repülőgépet számlál majd a flotta.

A cégcsoport egy másik leánya már üzemelteti a 737-400-as utasszállítóból átépített változatát (Fotó: AIRportal.hu)

E lépésre azért lát szükséget a vállalat, hogy egy esetleges kemény Brexit, tehát az Egyesült Királyságnak az unióból kölcsönös megállapodások nélküli kilépése esetén is biztosított legyen az EU-n belüli szabad közlekedése. Tavaly ősszel már volt szó erről a lipcsei bázisú új cégről, de akkor még An-124-esekről is említést tett a holding, és 2018 végére tervezték az indulást.

A Volga-Dnepr csoport a felépítendő leányvállalat létrehozásával a korábban a Lufthansa Cargónál és a Cargolux-nál, valamint a Qatar Airways áruszállító üzletágánál tapasztalatokat szerző Ulrich Olgiermannt bízta meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A projektvezető egy nyilatkozatában elmondta, hogy a Cargologic Germany az orosz háttér ellenére önálló cég lesz, de nem árulta el, kik lesznek a részvényesei.

Jelenleg a különböző engedélyek megszerzésének előkészítése zajlik, és Olgiermann szólt arról is, hogy el tudják képzelni az együttműködést a Lufthansa Cargóval.

A portálnak utóbbi cég azonban hűvösen reagált: mint elmondták, nem kaptak megkeresést, és hangsúlyozták, hogy a DHL-lel közös Aerologic áruszállító céggel Lipcsében jó pozícióik vannak már most is.

A Cargologic Germany projektvezetője azzal indokolta egyébként a német város melletti döntésüket, hogy jó az infrastruktúra és van tér a bővülésükre, Lipcse pedig Frankfurttal és Amszterdammal versenyben nyert.

Azt, hogy mely célállomásokra repülnek majd, még nem tudni, ami pedig az árutípust illeti, a fókuszban az egyre fejlődő online kereskelem áll majd a vezető szerint.