Összesen 8,3 millió utas fordult meg az idei év első két hónapjában a Turkish Airlines járatain, ami 6,1%-os fejlődést jelent az előző évi eredményhez képest. A belföldi járatokon 5,6%-os, míg a nemzetközieken 6,4%-os volt a forgalom növekedése.

Business osztály a Turkish A321-es Airbusának fedélzetén. (Fotó: Turkish Airlines) | © AIRportal.hu

Business osztály a Turkish A321-es Airbusának fedélzetén. (Fotó: Turkish Airlines)

Nincsenek nagy meglepetések a Turkish Airlines idei első eredményeiben, a Star Alliance szövetséges légitársaság tovább növekedett. Az utasszám fél millióval, 7,8-ről 8,3 millióra emelkedett, ami 6,1%-os fejlődés.

A tavalyi eredményekhez képest a január-februári időszakban a török légitársaság a nemzetközi járatain tudta jelentősebben növelni forgalmát, azokon 6,4%-os volt az emelkedés, szemben a belföldi járatok 5,6%-os többletével. Mindössze 0,8%-kal növekedett a nemzetközi járatok business, illetőleg comfort (prémium turista) osztályait igénybe vevők száma, ugyanakkor a nemzetközi járatokon átszállók 9,3%-kal voltak többen.

A járatok töltöttségi mutatója, vagyis a load factor 1,1 százalékpontos visszaesést mutat, de az összteljesítmény így is 76,2%-os. Az elérhető utaskilométer 21,4 milliárdra nőtt (+8,3%) az előző évi azonos időszak 19,7 milliárdjáról. A növekedés itt is a nemzetközi viszonylatokon volt nagyobb, 9,5%-os, szemben a belföldi hálózat 0,4%-os fejlődésével. Az utaskilométerre jutó bevétel 15,3 milliárdról 6,7 százalékkal 16,3 milliárdra emelkedett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

A flotta utasszállítóinak leszállási száma 2,6%-kal haladta meg az előző évi teljesítményt, ami szerint a gépek összesen 62808 landolást hajtottak végre a vizsgált időszakban. Mialatt a cargo forgalom növekedett a legcsekélyebb, 0,1%-os mértékben, mindent együttvéve 97296 tonnányi árut megforgatva.

A belföldi útvonalhálózat egyetlen, míg a nemzetközi tizennyolc új úti céllal bővült. Az előbbi így már összesen 43, utóbbi pedig 218 várost ajánl az utazóközönségnek, amelyek teljesítéséhez a flottában 263 repülőgép áll rendelkezésre, huszonhat géppel több, mint 2014 februárjában.

A hosszú távú járatokat repülő szélestörzsű gépek száma 43-ról 55-re, a rövid-, és középhatótávú járatokon repülő keskenytörzsűek száma pedig 185-ről 199-re gyarapodott, miközben a cargo-flotta maradt kilenc gépes.

Cikkajánló – előzmény Napi négy budapesti járata lesz a Turkishnek

Március elején adtunk róla hírt, hogy napi négyre növeli a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről elérhető isztambuli járatainak számát a Turkish Airlines, amely nemcsak a direkt összeköttetést, hanem a csatlakozási menetrendet is tovább szélesíti ezzel.

A negyedik járat bevezetése az idei nyári menetrendben július 3-tól lép érvénybe. A Turkish Airlines az isztambuli Atatürk repülőtérről ezentúl délután 16:00-kor is indít egy gépet Budapestre, ahonnan az kora este 18:00-kor indul vissza a török nagyvárosba.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!