Sikeres teszten van túl a WheelTug® elektromos orrfutó meghajtó rendszer, amelyet egy Boeing 737NG típusú utasszállító repülőgépen vetettek alá működés közbeni próbának. Az új eszköz forradalmasíthatja a repülőgépek földi mozgását.

A vadonatúj rendszert most először próbálták ki üzemszerű működés közben egy új generációs Boeing 737-esen. A tesztet a Germania D-AGEL lajstromú 737-700-asán végezték. Helyszínül a prágai Ruznye nemzetközi repülőtér szolgált.

Az elektromos rendszer előnye, hogy a repülőtéri állóhelyen, leginkább az utashídon parkoló repülőgép önerőből, vontató-, illetőleg push-back jármű közreműködése nélkül is megkezdheti az indulást, sőt a WheelTug® a gurulásban is segítségére van a repülőgépnek, mivel a rendszer nemcsak hátra, hanem előre is képes hajtani az orrfutó kerekeit.

A költséghatékonyságot növelő rendszer üzemeltetéséhez mindössze az APU (Auxiliary Power Unit), vagyis a fedélzeti gázturbina energiaellátására van szükség. A WheelTug® hajtóműindítást nem igényel.

Patrick Hintzen, a próbában részt vevő Germania pilóta nagyon izgalmasnak találja a hajtóműmentes repülőtéri gurulás lehetőségét. Hintzen szerint gyakorta fordul elő, hogy azért késnek járatok, mert a légitársaság hibáján kívül a push-back járműre kell várni az induláshoz, ezzel az új eszközzel azonban “megszabadulhatunk az utashídhoz kötő láncainktól” – nyilatkozta a német kapitány.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyártó nagy várakozással tekint új termékére, amellyel szerintük a légitársaságok üzemanyagot takaríthatnak meg, növelhetik rugalmasságukat a repülőtéri kiszolgálási műveletekben, gyorsíthatják fordulóidejüket és nem utolsó sorban a reptéri zajterhelés is redukálódhat az elektromotorok révén.

A sikeres próba után a gyártó azon dolgozik, hogy minél hamarabb megszerezze a Boeing 737-es és Airbus A320-as típusokon való rendszeresítéshez szükséges hatósági engedélyeket. Az érdeklődés már most bíztató, hiszen 215 darab WheelTug®-ra van rendelése különböző európai, közel-keleti és ázsiai légitársaságoktól a cégnek, amely az idei Farnborough légi szalonon is bemutatkozik.


Forrás: WheelTug’s YouTube Channel

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!