Marta Pérez-Aranda lett az Iberia spanyol légitársaság hosszú távú járatainak első női kapitánya, aki új tisztségében elsőként a São Paulo-i járaton teljesített szolgálatot, egy négy-hajtóműves Airbus A340-300-as parancsnokaként.

Noha a spanyol nemzeti légitársaság már 1985-ben avatott női pilótát és 1998-ban az első női kapitányi kinevezésen is túl volt, hosszú távú járatokat teljesítő gépen az Iberiánál eddig legfeljebb csak elsőtisztként szolgált nő a pilótafülkében.

Marta Pérez-Aranda 1961-ben született Salamancában, pilótaképesítését 1984-ben szerezte meg a spanyol aeronautikai akadémián, amelyet követően a zaragózai repülőklubban dolgozott oktatóként.

1988-ban lett tagja az Iberia pilóta állományának, amelyben Boeing 727-es típuson kezdett elsőtisztként, majd az Airbus A300-as, Boeing 757-es és A340-es következett. Kapitányi rangot 2010 októberében szerzett A320-as típusra, és négy évvel később ő lett a légitársaság első, hosszú távú járatokon szolgáló női kapitánya.

Új tisztségében első nagygépes útvonalát január 13-án teljesítette Madrid és a brazíliai São Paulo városa között, az Iberia 6827-es járatán, amelyen a flotta egyik Airbus A340-300-as típusa közlekedett az ő parancsnoksága alatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Iberia jelenleg összesen 57 női pilótát alkalmaz.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!