A Qatar Airways 9,99%-ról közel 12%-osra növelte részesedését a British Airwayst és az Iberiát is tulajdonló holdingcégben. A dohai bázisú légifuvarozó és Európa egyik vezető légicége közötti kapcsolat erősítésének köszönhetően a Qatar Airways jobb elérést tud biztosítani utasainak Londonon keresztül Észak-Amerika irányába, valamint kiterjedt ázsiai járathálózatát is könnyebben elérhetővé tudja tenni az európai és észak-amerikai utasok részére.

Akbar Al-Baker és Willie Walsh a Qatar Airways oneworld csatlakozásakor tartott rendezvényen. (Fotó: oneworld) | © AIRportal.hu

Akbar Al-Baker és Willie Walsh a Qatar Airways oneworld csatlakozásakor tartott rendezvényen. (Fotó: oneworld)

A Qatar Airways 2015. januárjában szerzett csak nem 10%-os tulajdonrészt az IAG-ben, mely a British Airways és Iberia mellett az ír Aer Lingus és a spanyol diszkont, Vueling tulajdonosa.

A Qatar Airways vezérigazgatója, Akbar Al Baker és a British Airwayst vezető Willie Walsh viszonya barátinak mondható és több évre nyúlik vissza, mióta 2013-ban a British szponzorálta a Qatar Airways csatlakozását a oneworld légiszövetséghez.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint az elmúlt időszak üzleti eredményei alapján az IAG jelenleg Európa legjobban prosperáló légiközlekedési konglomerátuma, szemben az Air France – KLM-mel és a Lufthansa csoporttal, akik jelenleg is folyamatos költségcsökkentéssel vannak elfoglalva és emiatt a saját munkavállalóikat tömörítő szakszervezetekkel harcolnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways számára az IAG-vel fenntartott jó kapcsolat segítséget nyújthat az amerikai légitársaságokkal vívott harcban, melyek kormányzati és hatósági segítséggel próbálják visszafogni az öböl-mentiek nyugati irányú, globális terjeszkedését. A Qatar Airways és a szintén oneworld tag American között rendkívül feszült a viszony, annak ellenére, hogy mindkét cég ugyanannak a légiszövetségnek a tagja.

Légiutaskísérők a oneworld tagok formaruháiban a Qatar Airways oneworld festésű Boeing 777-ese előtt. (Fotó: oneworld) | © AIRportal.hu

Légiutaskísérők a oneworld tagok formaruháiban a Qatar Airways oneworld festésű Boeing 777-ese előtt.
(Fotó: oneworld)


Az IAG-Qatar együttműködés erősödése várhatóan újabb code-share megállapodásokat eredményez, mely az utasoknak könnyebbé és kényelmesebbé teszi a két légicég járathálózata közötti utazást, a cégek a cargo üzletágaik működését is jobban összehangolhatják a közeljövőben és akár közös felvásárlásokat is véghezvihetnek.

A napokban adtunk hírt arról is, hogy előre haladott tárgyalásokat folytat a Qatar Airways az olasz Meridiana légitársaság 49%-os tulajdonrészének felvásárlásáról és a dohai bázisú ötcsillagos légitársaság szintén tárgyal a marokkói Royal Air Maroc 25-49%-ának felvásárlásáról.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!