A magyar hatóságok meghosszabbították az iráni nemzeti légitársaság, az Iran Air engedélyét, így nyár végéig még biztosan leszállhatnak majd tankolni az Iran Air Airbus A300-as és Airbus A310-es típusú repülőgépei Ferihegyen – értesült az AIRportal.hu.

A téli menetrendben 2011. december 5-től körülbelül heti 5 alkalommal vették igénybe az Iran Air stockholmi, göteborgi és koppenhágai járatai Ferihegy szolgáltatásait.

Mint korábban megírtuk, az Iránt sújtó, nyugati világ által bevezetett egyre keményebb szankciók ellenére az Iran Air, iráni állami légitársaság repülőgépei az EU több nagyvárosába (pl. London, Frankfurt, Stockholm, stb.) repülhetnek menetrend szerint Airbus A300-as és A310-es típusú repülőgépekkel. A fenti két típus kivételével az iráni légitársaság összes többi repülőgépe (pl.: Boeing 747, Airbus A320) ki van tiltva az EU légteréből.

Az iráni légitársaság A300 és A310 repülőgépei le- és felszállhatnak, valamint a repülőgépeket ki is szolgálják a nagy nyugat-európai repülőtereken, azonban üzemanyagot nem vehetnek fel az Iránnal szemben érvényben lévő korlátozások miatt. Az Airbus A300-as és A310-es típusú repülőgépek azonban nem képesek oda-vissza “egy tankkal” lerepülni a Teherán-Nyugat-Európa távolságot, ezért a visszaúton egy közbenső technikai leszállást kell beiktatniuk üzemanyag-vételezés céljából.

A technikai leszállásokat (ún. fuel-stop) a közép-európai országok repülőterein hajtották végre az iráni légitársaság repülőgépei. 2011. márciusában, 2011. szeptember-október hónapban néhány hétig, 2011. december 5-től pedig hetente általában öt alkalommal Ferihegyen is rendszeresen vételeztek üzemanyagot az Iran Air Airbusok.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2012-es nyári menetrend végéig várhatóan továbbra is láthatóak lesznek a gyönyörű, klasszikus Iran Air Airbusok Ferihegyen a délutáni órákban, köszönhetően az engedély meghosszabbításának.

Kapcsolódó cikkünk: Flottamodernizációt tervez az IranAir

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!