Megnyitotta bécsi járatát az Air Algérie, amely április 2-tól a hét két napján kínál közvetlen összeköttetést Algír és az osztrák főváros nemzetközi repülőtere, Schwechat között. Budapesti járatról egyelőre nincs szó, de magyarországi képviselője már van az algériai légitársaságnak.

A bécsi nyitójáratot az Air Algérie flottájának legnagyobb keskenytörzsű gépe, egy Boeing 737-800(WL) teljesítette, amely egyébként eltér attól a típustól, amelyet a légitársaság az útvonalra kijelölt.

A nagyobb utasbefogadó képességű gépet a népes sajtó küldöttség és a nyitási ceremónia indokolta, a normál menetrendben azonban a rövidebb törzsű, 737-600-asok fognak repülni a két főváros között.

A Next Generation (NG) széria legkisebb típusa az Air Algérie székezésében két komfortosztályt kínál a fedélzeten, tizenhatan foglalhatnak helyet a business és 85-en az economy osztályon. A teljes flotta összesen 5 darab ilyen, mára egyre ritkább gépet számlál. Az egykori Malév-flottában is működött típus a legkevesebb számban eladott NG, olyannyira hogy a Boeing 2012 végén le is állt a gyártásával.

Az Air Algérie nem először van jelen Bécsben, az észak-afrikai légitársaság az 1980-as években már üzemeltetett járatokat a schwechati repülőtérre, akkor is Boeingekkel, többnyire 737-200-assal és 727-200-assal érkeztek, majd repültek vissza Algírba. Most pedig korszerű 737NG típusokkal tértek vissza – világított rá a társaság vezérigazgatója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gépek hetente kétszer, szerdánként és szombatonként közlekednek ezentúl. A menetrend szerint a 737-es délután 15:05-kor száll fel (AH2028) Algírból és 18:35-kor érkezik Bécsbe. Visszafelé (AH2029) 19:55-kor indul és késő este 21:25-kor száll le ismét bázisrepülőterén.

Magyarországon is képviselteti magát az Air Algérie

Az Air Algérie bécsi járatnyitása a kelet-közép-európai régiónak is szól egyben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a nyitással egyidejűleg a légitársaság Ausztrián kívül a Cseh Köztársaságban és Magyarországon is GSA (General Sales Agent) képviselettel bízott meg egy erre szakosodott céget, az Aviarepst.

Korábban felmerült, hogy az Air Algérie Budapestre is nyitna járatot. A magyar Miniszterelnökség külügyi- és külgazdasági államtitkára tárgyalt ez ügyben az országban, és akkori sajtóhírek szerint az algériai közlekedési miniszter ígéretet is tett arra nézve, hogy mindent megtesz a járat beindítása érdekében.

Bécs az Air Algérie első járata a térségben, keletebbre csak Moszkvába és Isztanbulba repül az európai kontinensen. Most, hogy az osztrák fővárost választották némileg csökkent az esélye, hogy budapesti járatot is nyissanak, de az a lehetőség még mindig nem úszott el, ami az államközi tárgyalásokat követően is felmerült, hogy a légitársaság esetleg egy meglévő járatára fűzné fel Budapestet.

Ezzel kapcsolatban érdeklődtünk Tóth Attilánál, az Aviareps Magyarország Kft. vezetőjénél, aki úgy tájékoztatott, egyelőre nincs tervben a budapesti járatnyitás.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!