Befejeződött a Ferihegyi repülőtér legújabb forgalmi előterének (betonjának) építése. A most elkészült mintegy 30 ezer négyzetméternyi felület átadásával és hatósági átvételével immár 10 focipályányi új betonnal bővült a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljának forgalmi előtere.

Miután a Légiközlekedési Igazgatóság kiadta az északnyugati előtér használatbavételi engedélyét, az utasszállító gépek már birtokba is vették a teljes, összességében közel 80 ezer négyzetméternyi területet. A Budapest Airport így 8 új állóhelyet biztosíthat a repülőteret használó légitársaságok számára, elsőként a Malév Bombardier Dash-8 Q 400-as típusú gépe „parkolt le” az előtéren.

Az új felület megépítése a repülőtér bővítése miatt vált fontossá, mert az északnyugati előtér irányába épül tovább a 2-es terminál. A most átadott terület mintegy 60 százaléka idén májusban készült el és nagyon fontos volt a nyári csúcs előtt üzembe helyezni, hogy a légitársaságok elkezdhessék használni.

A hatalmas betonfelület alatt elektromos kábelek, kommunikációs hálózat és esővízcsatorna rendszer is fut. A teljes terület új térvilágítást kapott, amelyhez hat darab harminc méter magas fénytornyot állított fel a Budapest Airport. Az új gurulási nyomvonalak mentén új tengelyfényeket helyeztek el és ezeket az új berendezéseket összehangolták a repülőtéren már megtalálható fénytechnikai vezérlő rendszerrel. Az elektromos ellátás biztosításához új transzformátor állomás épült, amely saját tartalék energiaellátó generátorral rendelkezik. Ez a tartalék berendezés teljes terhelésen akár huszonnégy órát is működhet – egy tankolással.

A beruházás során mintegy 50 ezer köbméter betont használtak fel a VHS (Vegyépszer-Hochtief-Swietelsky) konzorcium munkatársai. Az építésnél mintegy egy méter mélyen kellett a talajt megmozgatni, hiszen a felső, 30 cm vastag beton alatt még további 70 cm mély, rétegzett beton- és kavics ágyazat található.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az előtér megépítésének összköltsége elérte a 16 millió Euro-t, azaz – jelenlegi árfolyamon – mintegy 4,3 milliárd forintot.

A Budapest Airport 2012 végéig összesen 261 millió euró, azaz mintegy 75 milliárd forintnyi fejlesztést hajt végre Ferihegyen. Ennek részeként épül meg az új utasforgalmi terminál, a 40.000 négyzetméter alapterületű SkyCourt (Égi Udvar) a jelenlegi 2 A és 2 B terminál között. A munkálatok további fázisában épül meg a 2 B és később a 2 A terminál új utasfolyosója nyolc-nyolc új gyalogoshíddal illetve buszos beszállító kapuval. A BUD Future elnevezésű fejlesztési program végére a ferihegyi 2-es terminál éves utas kapacitása eléri a 15 millió főt.

Fotók: Budapest Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!