Egyre több a balhézó utas, ezért a brit Monarch Airlines azzal próbálja javítani a helyzetet, hogy nyugtató hatású ételeket szolgál fel a fedélzeten.

A Mirror bulvárlap nem rég közölt egy statisztikát, amely szerint a brit utasok harmada csak a szabadság harmadik napján nyugszik meg, és piheni ki magát, és a légi utasok 72 százaléka stresszesnek éli meg a repülést.

Az Essex Live hírportál szerint részben emiatt, részben pedig az egyre több balhézó utas miatt a Monarch Airlines úgy döntött, hogy olyan ételeket szolgálnak fel a fedélzeten, amelyek nyugtató hatásúak.

Charles Spence pszichológus professzorral és Jozef Jusszef séffel összefogva alakították ki a speciális menüt, amelyet Mood Foodnak neveztek el, miután a nyugtatás mellett az is a céljuk, hogy ráhangolják az utasokat a célállomáson jellemző ételekre.

A Monarch Mood Food terméke csak furcsa kajákat tartalmaz. kalandvágyók előnyben. (Fotó: Monarch Airlines)

Az idegeinkről való gondoskodás már a felszállás előtt megkezdődik kasvirág és édesgyökér fagyival, amely az immunrendszert erősíti, az édesgyöker ezen kívül gyulladásgátló és sejtvédő tulajdonságokkal is bír.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fedélzeten az utasok egy menülapról választhatnak, amelyen az első tétel a zöld tea és levendula mochi rizs sütemény, amelyek ellazítanak, a levendula javítja az alvás minőségét, a zöld tea pedig antioxidáns hatású.

Spence professzor az étellel kapcsolatban megjegyezte, hogy a lágy, de kicsit rágós rizs textúrája erősebb rágásra kényszeríti az utast, ez a mozgás pedig bizonyítottan stresszoldó hatású.

A felszállás után fél órával gyógynövényes kamillatea is fogyasztható, amely segít megakadályozni a puffadást és könnyíti az emésztést. A fúziós konyha jegyében édesköménymagot, tengeri moszatot és egy kis citromfüvet kevernek, ezek szintén segítik a pihenést. ezekhez umamit, egy erős ízű japán szószt is használnak, mert a kabinnyomás, és a folyamatos zaj csökkenti az ízérzékelést.

Ha eddig nem lett volna elég a furcsánál furcsább ételekből és italokból, a Monarch fél órával alndolás előtt édes, karamellizált mogyorós szeletet szolgál fel, amelyet umamiban gazdag gombával és paradicsomporral szolgálnak fel.