Nem lehet elég luxust kínálni az eddigi első osztályú kabinokkal, van igény magasabb fokozatra is az Etihad Airways szerint. Az Arab Emírségek nemzeti légitársaságának az Airbus A380-asaira szánt rezidencia-koncepciója azonban nem marad szó nélkül, a dubaji Emirates máris izzít, indul a fejlesztés, náluk is lesznek hálószobák a fedélzeten.

Aligha volt olyan ember, különösen repülést kedvelő ember, akit ne kápráztattak volna el az Etihad Airways május elején bemutatott, a kétszintes Airbus óriásra, az A380-800-asra szánt, az első osztályt is megfejelő lakosztályai (bemutató képeket lásd jobbra), amelyek hálóhelyiséget, fürdőszobát és hozzájuk kapcsolódó társalkodót is magukba foglalnak, mindezt természetesen a lehető legkorszerűbb fedélzeti szórakoztató rendszerrel, nagyméretű lapostévével és kiemelkedően magas színvonalú, egyénre szabott ellátással, étkezéssel, illetőleg elegáns szállodákhoz hasonló szobaszervizzel.

Az Etihad Airways ezzel magasra tette a lécet, sokak szerint irreálisan magasra, de ezt majd a piac eldönti, a cég szerint lesz igény az alsó hangon mintegy 5 millió forintos jegyáron kínált, még egyes magángépeket is szégyenbe hozó rezidenciákra. Az Etihad egyébként éppen ezzel érvel, vagyis hogy ez még mindig jobban megérheti, mint egy business jetet bérelni.

Ezt persze a világ legnagyobb A380-as üzemeltetője, az Emirates sem hagyhatja szó nélkül. A dubaji légitársaság már jelezte, ők is dolgoznak egy hálószoba-terven, amely az eddigieknél is nagyobb komfortot biztosíthat első osztályú utasaik számára. Noha most sincs miért szégyenkezni, a méretes bárhelyiség, a privát szférát igény szerint alaposan őrző tágas fotel, a köré épített kiszolgáló rendszerek, kabintermékek, és a fedélzeti tusoló mind-mind a legnívósabbak közé emelik az Emirates A380-as itteni kiszolgálását, de úgy látszik, itt is lesz még feljebb.

Egyelőre annyit tudni, hogy az A380-800-asok mellett a lakosztály az Emirates következő generációs Boeing 777-X típusain is megjelenhet, de hogy mikor arról még nincs biztos információ. Az Etihad egyébként idén készül átvenni első A380-asát, úgyhogy náluk már nem is olyan sokára ki lehet próbálni a legújabb fedélzeti luxust.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyorsan fejlődő, jelentős Öböl-menti légitársaságok említése kapcsán nem lehet szó nélkül hagyni a harmadikat, a Qatar Airwayst sem, amely várhatóan napokon belül átveszi az első A380-ast. A dohai ötcsillagoson is lesz első osztály, sőt a flottában a legújabb felállás szerint csak ezen lesz majd, de az eddig látott fotókból azt a következtetést lehet levonni, pazar lesz ez is, de inkább marad a többségnél megszokott „üléses” elrendezésnél. Lesz hozzá társalkodó és mosdóhelyiség is, de hálószobáról, rezindenciáról szó sincs. A kiszolgálás ettől persze még lehet fenséges, bizonyára az is lesz, de az Etihad és az Emirates már biztos változtat és előrébb lép az elitek nemzetközi átlagától, a Qatar pedig – jelen állás szerint – kimarad a hálószoba-háborúból.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!