Amszterdam – Abu Dhabi – Bahrein útvonalon készül a Dreamliner idei bevezetésére a KLM. A LuchwaartNieuws értesülései szerint a holland királyi légitársaság október 26-án tervezi forgalomba állítani a leendő legújabb szélestörzsű típusát.

Az új típusokhoz igazított KLM festésmintával ábrázolt Boeing 787-9-es. (Forrás: KLM prezentáció fotó) | © AIRportal.hu

Az új típusokhoz igazított KLM festésmintával ábrázolt Boeing 787-9-es. (Forrás: KLM prezentáció fotó)

Peter Elberstől, a KLM vezérigazgatójától származó információk alapján a légitársaság további célpontokat is számításba vett a Boeing 787-esek számára, így az egyiptomi Kairó, a kínai Xiamen, Hong Kong, az ecuadori Quito, a kanadai Vancouver, a kubai Havanna, a kínai Csengtu, a japán Tokió, a brazíliai Rio de Janeiro és az ugyancsak japán Fukuoka is az esélyes városok között szerepelnek a 2015-2016 folyamán esedékes Dreamliner-menetrendben.

Mint arról korábban az AIRportal.hu is beszámolt, az Air France – KLM összesen 50 darab Boeing 787-9-est rendelt magának. A közvetlenül a Boeing gyárral kötött szerződés fele-fele arányban tartalmaz fix és opciós lekötést a hosszított törzsű Dreamlinerre, amelyet a vállalaton belül elsőként a hollandok fognak forgalomba állítani, várhatóan tehát idén októberben, míg a francia légitársaság majd csak 2017 januárjában kezdi el átvenni 787-eseit.

Az Air France – KLM tavaly márciusban már a hajtóműválasztást is megejtette, amikor arról adtak hírt, hogy a kétféle opció közül a General Electric erőforrására esett a választásuk a GEnx-1B-t előnyben részesítve a másik lehetőség, a Rolls-Royce Trent 1000-esével szemben. Mivel az A350-est csak és kizárólag a Rolls-Royce Trent XWB hajtóművével lehet üzemeltetni, ott egyértelmű a választás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A350-es is lesz, de csak a Dreamliner után

A KLM flottájában a Boeing 787-es lesz az első kompozit generációs utasszállító. Az európai gyártású Airbus A350XWB csak később jelenik meg a gépparkban. A Dreamliner egyik legfontosabb feladata a McDonnell Douglas MD-11 utódlása lesz, mivel a KLM, amely a tavaly októberi kivonásig az utolsó üzemeltetője volt a három-hajtóműves típus utasos változatának, hivatalosan a 787-9-est nevezte meg az MD-11 helyébe lépő típusnak.

A Boeing 787-9-es 294 utast is fedélzetére vehet, amely éppen annyival több a KLM legutóbbi konfigurációja szerinti MD-11-eséhez viszonyítva, mint a 787-es altípus jelzése. A Dreamliner feltétlen előnye, amivel a KLM-nél 1993-ban megjelent MD-11 már nem tudott versenyezni, hogy legalább 30%-kal üzemanyag takarékosabb, és jelentősen halkabb üzeme.

A 9-es Dreamliner a tavaly júliusi első átadás és forgalomba bocsátás óta jelenleg öt üzemeltetőnél tart. Az indító légitársaság, az Air New Zealand után az All Nippon Airways (ANA), a Virgin Atlantic Airways, a United Airlines és az Etihad Airways flottájában működik ez a változat, amelynek egyetlen példánya az aktuális ártáblázat szerint 38.8 millióval többe, összesen 257.1 millió dollárba kerül a rövidebb törzsű 787-8-ashoz képest.

A KLM azonban nemcsak magukra a gépekre, hanem azok berendezésére is komoly összegeket fordít, mivel a 787-esekre vadonatúj, a többi típusaikon még nem rendszeresített business és turista üléseket is telepítenek, ezzel új szintre emelve a hosszú távú repülés komfortját.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!