2013. október 21-én érkezhet meg az első Airbus A319-es repülőgépe a nemrégiben átnevezett és tulajdonoscserén átesett Air Serbia légitársaságnak. A cég összesen 10 darab egyforma keskenytörzsű gépet tervez üzemeltetni. A flotta várhatóan 2014-re lesz teljes.

Aleksandar Vučić, szerb miniszterelnök-helyettes augusztus 27-i parlamenti felszólalásában tájékoztatta az országgyűlést, továbbá „jó lépésnek” titulálta az első Airbus érkezését, mivel az új gépek megbízhatóságának köszönhetően Szerbia tovább erősítheti jelenlétét a nemzetközi piacon, az eddigieknél is jóval nívósabb szolgáltatásokat nyújtva.

Az Airbus A319-es a tervek szerint október 27-én teljesítheti első kereskedelmi repülését a társaság színeiben, Belgrád – Moszkva útvonalon. A reggeli járat teljesítése után pedig Abu Dhabiba is továbbítja majd az Air Serbia utasait. A második célállomásra nem véletlenül eshetett a választás, hiszen az emirátusokbeli Etihad Airways az Air Serbia részvényeinek 49%-át birtokolja.

A tíz darab Airbus megérkezéséig a légitársaság két bérelt példánnyal és idősebb Boeing 737-esekkel fedi le az útvonalhálózatát. A szerb személyzet kiképzésének befejeztéig az Etihad Airways biztosítja a repülőgépek üzemeltetéséhez szükséges személyzetet. Ahhoz, hogy a társaság pilótái az Airbus A319-es gépekre is típusengedélyt szerezhessenek a jövő héten Berlinbe utaznak, ahol megkezdik az egy hónapos kurzust, hogy elsajátítsák a gépek kezelésének mikéntjét.

A múlt héten a szakszervezetek elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a légitársaság a képviselők meghallgatása nélkül tervezte csökkenteni a cég dolgozóinak a számát, sőt esetleges tettlegességet is kilátásba helyeztek, melyre azonban nem került sor, mivel végül a szakszervezetet is bevonták az eljárásba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szakít a múlttal, de a hagyományokkal nem. Ezekkel a szavakkal harangozta be az Etihad és a szerb légitársaság vezetősége az új nemzeti légitársaság arculatát. (Forrás: EX-YU Aviation News)


A kezdeti nehézségek ellenére a szükséges előkészületek folytatódnak, így a héten már egy új pénzügyi tervet dolgoznak ki a cég szakemberei, továbbá új desztinációk bejelentésére is sor fog kerülni.

A fuvarozó az elmúlt napokban vásárolta fel az airserbia.com domain nevet, mely eddig egy helyi repüléssel foglalkozó oldal volt. A weboldal egyelőre még nem üzemel, hanem automatikusan átirányít a névelőd Jat Airways oldalára.

A hatósági jóváhagyás várhatóan pár napon belül megérkezik, így hivatalosan is a Jat Airways utódjaként lesz elismerve a társaság. Az Etihad Airways reményei szerint pedig a teljes irányítást már szeptember elején át tudja venni a cég felett.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!