A német vasúttársaság az áfa mérséklése révén csökkenti a távolsági vonatutak árát azzal a céllal, hogy a kevésbé környezetbarát autózás vagy belföldi repülés helyett a vonatot válasszák az utasok. 

Tíz százalékkal csökkentette az 50 kilométeresnél hosszabb vonatutak árát a német vasúttársaság (Deutsche Bahn), de ez csak akkor érvényes, ha az utas egyik vasúti régióból a másikba vonatozik.

A jegyárcsökkenés kormányzati klímavédelmi intézkedésnek köszönhető, amely 19 százalékról 7 százalékra csökkentette a vonatutak áfáját, a vasúttársaság pedig ezt a jegyárakban jeleníti meg. 

A Deutsche Bahn emellett a speciális járatok és kiegészítő szolgáltatások árát is csökkenti, mint például a kerékpár szállításának díja. 

Tíz százalékkal csökkentek a távolsági vonatozás árai Németországban (forrás: Pixabay)

Az intézkedés célja az, hogy az embereket vonatozásra buzdítsa a kevésbé környezetbarát belföldi repülés vagy autózás helyett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vasúttársaság szerint az árcsökkenés ötmillió embert fog arra ösztönözni, hogy a vonatozást válassza.

Németországban 2019-ben csökkent a belföldi repülőjáratok utasforgalma egyrészt a repülőtéri sztrájkok következtében, másrészt a “repülési szégyen” mozgalom terjedése miatt.

A Bloomberg szerint november hónapban 12 százalékos volt a csökkenés az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az interkontinentális utasok száma nőtt. Tavaly egyre többen döntöttek a vonatozás mellett, amelyhez az is hozzájárult, hogy kisebb távolságokon egy vonatút nem sokkal hosszabb, mint egy repülőút a kijutással és várakozással együtt.