Bejelentette következő tagját a oneworld légiszövetség. Malajzia nemzeti légitársasága, a Malaysia Airlines is csatlakozik a 11 tagot magába foglaló szövetségbe, méghozzá 2013. február 1-jén, a szövetség 12. tagjaként – olvasható a oneworld közleményében.

A malajziai légitársaság szabad utat kapott a csatlakozáshoz, miután befejeződtek azok a széleskörű felülvizsgálatok, melyeket a belépést támogató Qantas légitársaság folytatott le. A csatlakozás kivitelezésének előkészítése heteken belül befejeződik, ám a Malaysia Airlines tényleges belépését – az igen forgalmas üdülési szezonra és adminisztrációs okokra hivatkozva – február első napjára tűzték ki.

A belépést követően a maláj légitársaság Enrich törzsutasprogramjának 2 millió tagja széles körben kibővített előnyökre tehet szert, hiszen a tagságuk adta előnyöket a szövetség többi légitársaságával történő utazáskor is élvezhetik. Ezek között megemlíthetjük, hogy immáron az összes oneworld légitársaság útjain gyűjthetik mérföldeiket és utazásuk után járó pontjaikat az utasok. Ám nem csupán a Malaysian Airlines törzsutasainak bővül ki a lehetőségük, hiszen a oneworld 125 millió törzsutasa is számos előnyt élvezhet az új tagvállalat Enrich programjában.

A oneworld légiszövetség 1999. február 1-jén alakult meg az American Airlines, a British Airways, a Canadian Airlines, a Cathay Pacific és a Qantas légitársaság összefogásával. Az évek során olyan légitársaságok csatlakoztak a szövetséghez, mint a Finnair, az Air Berlin, az Aer Lingus vagy a Malév. Míg az Aer Lingus a megváltozott üzleti stratégia miatt lépett ki a szövetség kötelékéből, addig hazánk nemzeti légifuvarozója az idei földre kényszerülés miatt fejezte be pályafutását a szövetségben. A New York-i székhelyű légiszövetség lehetséges tagjai között említik a US Airways-t vagy a Philippine Airlines-t is. A Qatar Airways csatlakozását a oneworld légiszövetséghez 2012. október elején jelentették be.

A maláj légitársaság ugyancsak részt vesz a Global Explorer programban, mely a oneworld-tagok és más szövetségen kívüli partner légitársaságok utasainak kínál kedvezőbb árakat és szolgáltatásokat minél több megtett repülésük után. A program tagjai között emlíhetjük az Alaska Airlines, Aer Lingus vagy a Gulf Air légitársaságokat is.

A légiszövetség útvonalhálózata is bővülni fog a csatlakozásnak köszönhetően, hiszen februártól 14 újabb célállomás és 1 újabb ország – Brunei – érhető majd el a szövetség tagjaival utazók számára, természetesen a Malaysia Airlines járatain.
Ezzel a belépéssel a oneworld hálózata 840 célállomást számlál 150 országba a világ számos pontján, miközben napi 9000 járat indul útnak a tag légitársaságok 2500 repülőgépének valamelyikén. A szövetség éves utasszáma elérheti a 340 millió utast is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Malajzia légikikötői eddig is szolgáltak ki oneworld-tag légitársaságok járatait, hiszen a Cathay Pacific, a Japan Airlines és a Royal Jordanian is üzemeltet járatot Kuala Lumpur-ba, míg a Cathay Pacific az ország egy másik nagyobb repterére, Penangba is indít járatokat.

A 2013-as esztendő igen aktív lehet a oneworld számára, hiszen nem csupán a Malaysian Airlines belépését várhatjuk. Éppen október elején jelentették be, hogy a világ ötcsillagos légitársasága, a Qatar Airways is csatlakozni kíván a légiszövetséghez. Erre leghamarabb jövő év második felében, de legkésőbb 2014-ben kerülhet sor. Szintén Ázsiából kerülhet ki a szövetség következő tagja is, hiszen júniusban a SriLanka Airlines bejelentette belépési szándékát. Végleges dátum a Sri Lanka-i légitársaság esetben sincsen, várhatóan a jövő év második felében csatlakozhat a oneworld szövetséghez.

A Malaysian Airlines lesz a második oneworld-tag, mely üzemelteti az Airbus A380-ast, a Qantas légitársaság után. (Fotó: Airbus, Címlapfotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!