Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

A BA háromra emeli napi járatainak számát a oneworld partnere, a Malév bázisrepülőterére:
Március végétől a British Airways egy harmadik napi járat üzemeltetését indítja London Heathrow bázisrepülőteréről Budapestre. Emellett újabb napi járat üzemelését kezdi meg London és Athén, Lisszabon, Nice, Prága és Róma között. Dubaiba közlekedő járatai száma pedig a heti 14-ről, 20-ra emeli, míg Johannesburg-ba a heti 14 helyett 19 alkalommal közlekedik a jövőben.

A BA befejezte költözését a London Heathrow 5 Terminálra:
A British Airways befejezte átköltözését az új London Heathrow –i otthonába, miután az 5-ös terminálra való átköltözés utolsó lépése is megtörtént.
Egyedül a Bangkokon és Singapore-on keresztül Ausztráliába üzemelő járatok maradtak a 4-es Terminálon, melyek majd 2009-ben fognak a Qantas üzemelésével együtt a 3-as Terminálra költözni. Az utolsó a Terminál 1-ről üzemeltetett BA járatok – úgy mint a Barcelonai, Helsinki, Lisaboni, Madridi és Nice-i járatok – szintén a jövő év elején kerülnek majd át a 3-as Terminálra, egy időben a Finnair és Iberia járataival, akik most szintén az 1 és 2-es Terminálokra üzemelnek.
Az összes többi oneworld légitársaság – úgy mint az American Airlines, a Cathay Pacific, a Japan Airlines és a Royal Jordanian – már a 3-as Terminálról üzemel.

A Qantas-szal a oneworld is belép az A380-asok világába:
Már a oneworld is bekerült az Airbus A380-asok világába azáltal, hogy a Qantas kereskedelmi üzemelésében bemutatkozott a szuper jumbo. Már az óriás gép jár Sydneyből és Melbourneből Los Angelesbe, januártól pedig Londonba is Singapore-on keresztül. A repülőgép négy kabinjában összesen 450 ülés található – 14 első osztályú, 72 business, 32 emelt turista és 332 turista osztályú.

Indul a oneworld első belföldi norvégiai útvonala:
A oneword mostantól már norvégiai belföldi járatokat is ajánl, melyek a Skandináviában üzemelő British Airways leányvállalat, a Sun – Air által érhetők el. A szövetség útvonalhálózatába így bekerült Stord, melynek három betűs IATA kódja SPR. A Sun Air a nyugati parti kikötővárost Norvégia fővárosával napi három alkalommal, a dániai Aarhus-sal pedig heti két alkalommal köti össze.

Járatinformáció a oneworld honlapjáról
A oneworld utasai, amennyiben feliratkoznak a szövetség honlapján erre a szolgáltatásra, akkor e-mail-ben kapnak értesítést a járatuk státuszáról. Lásd: http://www.oneworld.com/ow/flight-info/ … departures

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Befejeződött a tokiói Narita repülőtér 2-es Termináljának fejlesztése:
Mostanra készült el a oneworld légiszövetség központi repülőterének számító tokiói Narita 2-es terminál 170 millió dolláros fejlesztése, melynek keretében teljesen felújították a check-in területét, új biztonsági ellenőrző berendezéseket helyeztek üzembe és könnyebben olvasható információs táblák kerültek kihelyezésre. Az American Airlines, a Cathay Pacific, a Finnair, a Quantas és a Japan Airlines mindannyian erről a terminálról üzemelnek, check-in pultjaik a központjában, a biztonsági kapuk közelében találhatóak. Az épület felújításával párhuzamosan a legtöbb oneworld járat között előírt minimum csatlakozási idő is csökkent:
• A Japan Airlines belföldi járatairól a saját nemzetközi járataira, köztük az American Airlines által üzemeltekre – most mindössze 60 perc
• Az American Airlines és a JAL nemzetközi járatai között 75 perc
• Az American Airlines nemzetközi járatairól a JAL belföldi járataira 90 perc
• A JAL belföldi érkező járataitól a oneworld partner légitársaságok induló járataira pedig 100 perc

Az Ibéria újból bevezeti a Business osztályt a belföldi útvonalain:
December 1-től az Ibéria ismételten bevezeti a Business osztályt a spanyol belföldi járatain. A business szolgáltatás hasonló lesz, mint a jelenlegi rövid távú nemzetközi járatok esetében.
Valamennyi, a légitársaság Airbus A319, A320 és A321 típusú repülőgépeivel üzemeltetett Spanyolországon belüli, illetve a Kanári- és Balearic szigetekre irányuló útvonalán minden hármas ülésblokkban a középső ülést üresen hagyják annak érdekében, hogy utasaiknak több helyet és kényelmet biztosítsanak, bármelyik oldalon is ülnek. Minden ülés bőrborítású és lekerekített háttámlájú lesz ezáltal is biztosítva a maximális helyet és kényelmet. Mindemellett megemelték az utasok által feladható poggyász súlyhatárát, és a gyűjthető törzsutas pontok számát. A járatra való bejelentkezésnél pedig használhatják a business check-in pultokat és a repülőtéri business várókat.

A Dragonair hálózatába bekerült Hanoi:
A társult tag Dragonair napi járatot indít Hong Kong és Hanoi között.

A Royal Jordanian újra megnyitja brüsszeli járatát:
Hat hónapos szünet után április 1-től a Royal Jordanian gépei után újra járni fognak Brüsszelbe. A jordán légitársaság Amman repülőteréről a belga fővárosba kezdetben hetente két Airbus A319-essel fogja a közvetlen járatot teljesíteni. Brüsszel már szerepel a oneworld hálózatában, üzemel ide az American Airlines, a British Airways, a Finnair, az Iberia és a Malév is.

A Finnair napi járatra sűríti Tokyo-i frekvenciáját:
A Finnair és a Japan Airlines 2010-től napi járatra kívánja bővíteni a Helsinki és a tokyo-i Narita repülőtér között közlekedő járatainak számát és újra megerősítették azt a tervüket is, hogy minden egyes Ázsiai légikikötőbe napi járatot kívánnak a jövőben üzemeltetni. Jelenleg heti négy járat közlekedik Helsinkiből Naritába.

Az Iberia növeli közép-amerikai járatainak számát
Az Iberia január 4-től heti ötre emeli a Guatemalát és Panamát összekötő járatainak számát, részeként a Közép-Amerikába tervezett évi 6,5 %-os kapacitás bővítésnek

A BA áthelyezi Atlantai és Toulouse-i vonalainak üzemelését Gatwickről Heathrow-ra:
A British Airways március 29-től a London – Atlanta és London – Toulouse járatait Gatwick repülőtere helyett az új London Heathrow 5-ös Terminálról fogja közlekedtetni.

Az AA.com-on keresztül már PayPal rendszerben is vásárolhatók repülőjegyek:
Az American Airlines mostantól biztosítja utasai számára, hogy PayPal rendszerrel vegyék meg repülőjegyeiket az AA.com weboldalon.

A BA bevezette a mobil telefonon keresztüli becheckolást:
A British Airways mostantól lehetővé teszi utasai számára, hogy mobiltelefonon jelentkezzenek be járataikra. A szolgáltatás a http://www.ba.com/mobile weboldalon keresztül 11 nyelven elérhető.

A Cathay utasai mostantól kinyomtathatják saját beszállókártyáikat:
Legkorábban 48 órával az indulás előtt az on-line becheckolást követően a Cathay Pacific azon utasai számára, akik a Hong Kong-I repülőtérről kezdik meg utazásukat, lehetővé teszi, hogy kinyomtathassák saját beszállókártyáikat is.

Az Ibéria honlapja az első, ahol megkérdezheti az utas hova, mennyiért érdemes elrepülnie
Az Ibéria honlapján egy teljesen újszerű interaktív lehetőségként – elsőként a világ légitársaságai közül – lehetővé teszi utasai számára, hogy a honlap segítségével megtalálhassák, hogy egy meghatározott összegért hová tudnak elrepülni. Ennek segítségével meghatározhatják, hogy mikor és hova repülnének el szívesen. Az utasoknak mindössze be kell írniuk, mit részesítenek előnyben:
• Melyik repülőtérről szeretnének repülni
• A célállomást, ami akár egy földrajzi terület is lehet, mint például ‘Európa’, vagy a ‘spanyol tengerpart’, de akár adott városokat is megadhatnak
• Hét napos időintervallumban az indulás és visszautazás dátumát, vagy a leginkább előnyös kombinációt, amit egy 30 napos időintervallumon belül elérhető
Végül pedig meg kell adniuk azt a maximum összegeget, amelyet repülőjegyre kívánnak költeni.
A website-on azonnal megjelenik egy térkép, amelyen megjelennek a keresési eredmények, és az utas, ugyanazon honlapról le is foglalhatja és meg is vásárolhatja repülőjegyét. Ugyanitt szállást foglalhatnak, autót bérelhetnek, elintézhetik a repülőtérre, valamint onnan vissza is transzferüket, vagy akár egy idegenvezetős városlátogatásra is befizethetnek. Az Iberia Plus törzsutasai számára pedig, amennyiben így foglalják le repülőjegyüket, dupla bónusz pont jár.
Ez a rendszer ideális arra, hogy az utas megtalálja a következő hétvégére a legolcsóbb járatokat, amelyek pénteken indulnak és vasárnap jönnek vissza, de akár már csütörtöki indulásra és hétfői érkezésre is kiterjeszthető a keresés.

Az American Airlines foglalkoztatja a brit királyi család főszakácsát:
Az American Airlines újabban a brit királyi család egykori főszakácsát alkalmazza, hogy segítsen megújítani európai járatain az első és a business osztályának kínálatát. Darren McGrady 15 évet töltött II. Erzsébet királyné, valamint családja főszakácsaként, mielőtt Diana walesi hercegnő személyi szakácsa lett. Az American Airlines részére összeállított ételek közül jó néhány a britek kedvencei közé tartoznak, úgy mint pl. a túrós pite vagy a töltött csirke.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!