Hatalmas vendég köszönt be tegnap délelőtt 11 óra után nem sokkal a Ferihegyi repülőtér 13L pályájára: a kijevi Antonov Design Bureau által üzemeltetett AN-124-100M-150 típusú óriás teherszállító repülőgép. Újabb Ruslan látogatás Ferihegyen.

Az AN-124-es Ruslánt eredetileg a szovjet légierő számára fejlesztették ki stratégiai szállítógépként, amely képes akár 150 tonna hasznos terhet elszállítani 5 400 kilométeres távolságra. A gép 1982-es decemberi első felszállása óta azonban nagyot fordult a világ: megszűnt a Varsói Szerződés, az AN-124-esek pedig szinte minden jelentősebb NATO-hadműveletben komoly szerepet kaptak, mind katonai, mind polgári szállítmányok eljuttatásában.


A gépet 4-6 főnyi személyzet és két rakodótiszt üzemelteti, egyik külünlegessége, hogy az orrfutó behajtásával és a teljes orrész felhajtásával képes “letérdelni”, hogy minél alacsonyabb rampán át lehessen berakodni előlről. Az AN-124-esek a világ legkülönbözőbb pontjaira szállítottak már különleges rakományokat. Így pl. Németországból vittek hatalmas ipari szivattyúkat a fukusimai atomreaktor baleset kárelhárításához vagy pl. rendszeresen szállítanak a Boeing-gyár számára a 777-es típushoz hajtóműveket.

Az óriásgép hossza: 68,96 m, fesztávolsága: 73,3 m magassága: 20,78 m. Utazósebessége 800-850 km/h legnagyobb felszálló tömege (MTOW): 405 tonna.

A fotókért és a típusismertetőért köszönet Hardy Mihálynak, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójának!

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!