Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőtér 2,4 milliárd euró értékű bővítését jelentette be a spanyol miniszterelnök pénteken Madridban.

Pedro Sánchez a Fitur nemzetközi turisztikai vásár keretében beszélt arról, hogy az „évtized legnagyobb értékű reptérfejlesztését” hajtják végre Spanyolországban.

A beruházással 2031-re a jelenleginél évente 28 százalékkal több, 90 millió utas veheti majd igénybe a légikikötőt – részletezte a kormányfő.

Az átalakítással a madridi repülőtér megszilárdítja pozícióját, mint az Európai Unió egyik legnagyobb repülőtere, az Európa, Latin-Amerika és Ázsia közötti kapcsolatok csomópontja – fogalmazott.

Kitért arra, hogy a projekt világszinten kiemelkedő környezeti fenntarthatósági elemeket is tartalmaz. Példaként említette erre, hogy 140 megawatt teljesítményű naperőmű épül a repülőtér energiaellátására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az Adolfo Suárez Madrid-Barajas Airport 4-es termináljának csarnoka. (Forrás: AENA)

Pedro Sánchez hangsúlyozta a beruházás gazdasági és munkahelyteremtő szerepét. Mint mondta a tavaly a Barajas reptérről származott a madridi autonóm tartomány GDP-jének mintegy 10 százaléka.

A miniszterelnök elmondta: az idegenforgalmi szektor a múlt évben 2,5 millió embernek biztosított munkát Spanyolországban, a nemzetközi turisztikai adatok pedig rekordot döntöttek.

2023-ban 84 millióan látogattak a dél-európai országba 108 milliárd euró bevételt teremtve, amely 2022-höz képest 24 százalékos, a koronavírus-járvány előtti eredményhez képest pedig 17 százalékos növekedés – tette hozzá.

A spanyol reptereket üzemeltető AENA vállalat adatai szerint tavaly 283 millió utas vette igénybe az ország légikikötőit, a madridi Barajas repülőteret 60,2 millió.