Hivatalosan még nem, szóban viszont már megegyeztek azok az orosz és kínai felek, akik kooperációjából egy új lízingcég születne, amely párhuzamosan segítené a két ország légi iparának fejlődését.

A típusra leadott rendelések száma messze elmaradt a várakozásoktól. (Fotó: Rimóczi Roland - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A típusra leadott rendelések száma messze elmaradt a várakozásoktól. (Fotó: Rimóczi Roland – AIRportal.hu)

Sajtóértesülések szerint a megállapodás alapján a leendő lízingcég mintegy 100 darab orosz gyártmányú Szuhoj Superjet repülőgépet rendel, amely nagy fellendülést eredményezne a típus gyártásában, mivel az eddigi megrendelések messze alulmúlták a várakozásokat.

A 100 gépes flotta a tervek szerint leginkább az ázsiai régióban kerülne értékesítésre, azon belül is Kínában repülne a legtöbb példány.

A vállalat központja a Shaanxi provinciabeli Xixian városában épül meg, innen fogják irányítani az eladásokat, és a vállalat működését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Flightglobal információi alapján a lízingcéget egy négy oldalú keretmegállapodás alapján a United Aircraft, a kínai New Century International Leasing, egy kínai-orosz befektetési társaság és a Xixian helyi menedzsmentjének együttműködésével hoznák létre.

A százgépes ügylet értéke nagyjából 3 milliárd dollárra becsülhető, mely több mint duplája az eddig átadott Superjetek értékének.

A kínai hatóságok majd a földterület biztosításával fognak hozzájárulni a projekt sikerességéhez, mivel egy ekkora géppark megfelelő kezeléséhez rendkívül bonyolult infrastruktúra kialakítása szükséges.

Az elképzelések alapján a központon kiképzőbázis, raktárépületek, szerelőhangárak is segítenék majd a repülőgépek üzemeltetéséhez szükséges személyzet képzését, illetve a Szuhojok karbantartását. Ezekkel a szolgáltatásokkal a lízingcég termékei még vonzóbbá tehetik a Superjetet a régióbeli fuvarozók számára.

Az egyezséget megkötő felek úgy vélik, hogy az új cégnek köszönhetően a Szuhoj utasszállítója jelentős részesedést érhet el az egyre gyorsabban növekvő kínai, illetve ázsiai piacon, akár már pár éven belül.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!