„Orra bukott” egy Singapore Airlines A330-as Szingapúrban vasárnap. A Singapore Airlines Airbus A330-as repülőgépén az utasterminál előtt, felszállás megelőző forgalmi karbantartási munkálatokat végeztek, amikor a repülőgép orrfutóját véletlenül behúzták. A 9V-STG lajstromjelű A330-300-as repülőgép Kínába indult volna, fedélzetén csak egy szerelő tartózkodott, aki a futómű ellenőrzést végezte.

A repülőgép az orrfutó behúzása miatt „orra bukott”, melyet a járat utasai a terminálból néztek végig. A helyszínen készült fotók tanúsága szerint esemény következtében a repülőgép bal oldali első ajtaja is letört, mert a repülőgépre már rá volt csatlakoztatva az utashíd és a gép orr része is komoly sérüléseket szenvedett.

A repülőgépek futóműveit a földön állva alapesetben nem lehet behúzni, azonban a megfelelő szervizmódban ki lehet próbálni a földön is a futóművek behúzását – természetesen csak akkor, ha a repülőgép szabály szerűen fel van emelve. A véletlen behúzást ebben a szerviz módban a futómű behúzását és becsukódását megakadályozó csapszeg hivatott megakadályozni, amely feltehetően ebben az esetben nem került a helyére. Nézd meg hogyan tesztelik „normális esetben” egy repülőgép futóműveit a földi karbantartás során!

Fotók az eseményről a Twitter-ről

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Videó slide-show (egy kakukktojással)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!