Összeolvasztaná a dél-afrikai állam a kezében lévő légitársaságokat, miután egyik sem teljesít túl fényesen. A South African Airways így megmenekülhet, sőt, piaci befeketőt is bevonnának az üzemeltetésbe.

A Reuters szerint a kormány egyelőre fontolgatja a lépést, amellyel egy cég alá hozná össze a South African Airways-t, a diszkont Mangót és az SAA Express regionális társaságot. Ezek mindegyikének egy fő jellemzője van: nem, vagy nagyon nehezen tudnak fenntarthatóan nyereséges üzemet produkálni, a kormány viszont úgy tűnik megunta az adópénzekkel való kitömést.

Lynne Brown, az állami vállalatok minisztere egy parlamenti bizottsági ülésen azt mondta, álláspontja szerint a megoldás abban rejlik, hogy hogyan racionalizálják ezeket a vállalatokat külső segítséggel. A terv ugyanis az egy társaságba tömörülés után, hogy 25 százalékot piacra dobnak, így az állam megszabadul a cég egy részétől, és lesz egy külsős befektető is.

Fotó: AIRportal.hu

A BBC a múlt héten számolt be arról, hogy a South African Arways csődközelbe jutott, és lassan már fizetést sem tud majd adni a dolgozóinak. A társaság az államtól vár egy nagyobb pénzügyi mentőcsomagot, de lehet, hogy ez is kevés lesz. A BBC szerint júniusban az állami kincstár 125 millió fontot fizetett ki a Standard Chartered Banknak egy meglévő hitel törlesztésére, de megtagadta újabb hitel biztosítását, így friss pénzhez a piacról nem valószínű, hogy kapna a társaság.

Legutóbbi, 2016-os pénzügyi évről szóló beszámolója szerint a South African átszámítva 74,5 millió font veszteséget termelt, de a tendencia javul, egy évvel korábban még 286 milliós fontos mínuszban volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.