Gyakorlórepülés közben a levegőben összeütközött a Német Légierő (Luftwaffe) két Eurofighter Typhoon vadászgépe, a pilóták katapultáltak, a gépek azonban megsemmisültek.

A német belügyminisztérium közlése szerint hétfő délelőtt az észak-németországi Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány felett, a levegőben összeütközött és a földbe csapódott két Eurofighter Typhoon típusú vadászgép.

Illusztráció – Eurofighter Typhoon Kecskeméten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A balesetet a géppár mellett repülő harmadik Eurofighter pilótája is látta, aki a katonai irányításnak megerősítette, hogy két ejtőernyőt látott ereszkedni közvetlen az ütközés után, tehát a pilótáknak sikerült katapultálniuk.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a laage-i légibázis közelében történt balesetet követően az egyik hajózót, aki túlélte az ütközést, a kutató-mentő csapatok már megtalálták egy fa lombkoronájában lógva.

Az első információk szerint másik pilóta helyzetéről és arról, túl élte-e a balesetet nem volt  a hatóságoknak információja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Későbbi értesülések szerint a pilóta életét veszítette.

Az esetről elsőként beszámoló egyik helyi rádió közzétett egy földön tartózkodó szemtanútól származó videót, eszerint a gépek erdős területre zuhantak, ahol tüzek keletkeztek a becsapódásokat követően.

Az MTI az eseményről azt írta, hogy a baleset nem sokkal két óra előtt történt a Müritz-tó közelében. A német légierő (Luftwaffe) közleménye szerint a két Eurofighter típusú repülőgép harci gyakorlatot végzett. Mindkét pilóta katapultált. A műveletben részt vett egy harmadik Eurofighter is, amelynek pilótája látta, amint a két repülő összecsapódik, és jelentette, hogy két ejtőernyő földet ér. A repülők fegyverzet nélkül gyakorlatoztak.

Az egyik pilóta túlélte a balesetet, a másiknak csak a holttestét találták meg – áll a közleményben.

Sajtójelentések szerint az életben maradt pilóta egy fa koronájában landolt ejtőernyőjével. A két repülőgép tűzgolyóként csapódott a földbe, és erdőtüzet okozott. A lángokat időközben eloltották. A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a baleset oka egyelőre ismeretlen.

A repülők a Rostock-Laage repülőtérről, a Luftwaffe 73-as jelzésű, Steinhoff elnevezésű taktikai repülőezredének bázisáról szálltak fel. Ezen a bázison képzik az Eurofighter-pilótákat – áll az MDR beszámolójában. Az ntv hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok figyelmeztették a Malchow nevű közeli kisváros lakosságát, hogy ne közelítsék meg a település területére zuhant roncsdarabokat. A pilótákat nagy erőkkel, katonai és civil helikopterek és kutyás rendőri egységek mozgósításával keresték.