Hét ember vesztette életét Szlovákia nyugati részén csütörtök reggel két L-410-es turbólégcsavaros repülőgép ütközésének következtében – közölte Zuzana Farkasova, a szlovák tűzoltóság szóvivője.

A szerencsétlenül járt két Let L-410 Turbolet típusú repülőgép közül egyik biztosan a Dubnica Air céghez tartozott és az OM-SAB lajstromjel alatt teljesített szolgálatot. A két L-410-es regionális turbolégcsavaros repülőgépből ejtőernyősugrást gyakoroltak, amikor a két gép összeütközött. A szerencsétlenségben az eddigi információk szerint heten veszítették életüket.

 | © AIRportal.hu

A baleset a cseh-szlovák határ mellett fekvő Cerveny Kamen (Vöröskő) falu határában Trencsén és Zsolna között történt. Az összeütközés után mindkét L-410-es típusú repülőgép lezuhant, az egyik Vöröskő határában, a másik pedig egy nehezen megközelíthető erdős területen. A gépek mintegy 1500 méteres magasságban ütköztek össze, s a földbe csapódva roncsaik kigyulladtak.

Juraj Gyenes, a szlovák közlekedési minisztérium speciális vizsgálati csoportjának képviselője szerint a két repülőgép egy légi parádén bemutatandó programját akarta begyakorolni. A két gép azért került a levegőben nagyon közel egymáshoz, mert az ejtőernyősök csoportos ugrást akartak végrehajtani.

Egyelőre nincsenek megbízható információk arról, hány ember volt a két gép fedélzetén. A Denník N napilap hírportálja a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy a két repülőgép fedélzetén összesen 20 ejtőernyős tartózkodott. Andrej Hirjak, a mentőszolgálat szóvivője viszont a SITA hírügynökségnek azt mondta, hogy mintegy 36-40 ember volt összesen a gépeken.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A halálos áldozatok száma minden mértékadó forrás szerint hét: meghaltak a gépek pilótái és másodpilótái, valamint három ejtőernyős. A többi ejtőernyős sorsáról, illetve a sérültek számáról egyelőre nincsenek információk. A közszolgálati rádió szerint a tragédia helyszínére indult Robert Kalinák belügyminiszter és Viliam Cislák egészségügyi miniszter is.

Szlovákiában rövid időn belül ez már a harmadik repülőbaleset. Júniusban Kelet-Szlovákiában zuhant le egy mentőhelikopter. A balesetben a gép pilótája és a három mentős is életét vesztette. Július végén szintén az ország keleti részében pedig egy katonai helikopter zuhant le. A gép pilótája a balesetben életét vesztette, míg két kísérője súlyos sérüléseket szenvedett.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!