Átszervezi európai működését a DHL, a brit egység fő profilja a jövőben interkontinentális járatok teljesítése lesz, míg az Európán belüli üzemelést egy újonnan alakuló osztrák cégbe szervezik. Bővül és zöldebbé válik a magyar leányvállalat működése is.

A német gyorsposta vállalat, a DHL közleménye szerint 2025-ig tartó fejlesztési terve részeként, a növekedés elősegítése érdekében átszervezi európai működését. A struktúra magját az új osztrák cég jelenti majd, önálló légi üzemeltetői engedéllyel (AOC), amire már be is adták a vonatkozó kérelmeket.

Az osztrák leányvállalat kapja meg azokat a Boeing 757F áruszállítókat, amelyek jelenleg a DHL brit egységénél teljesítenek szolgálatot, ezekkel az Európán belüli járatokat teljesíthetik, azokat, amiket nem külső partnervállalatok, például az EAT Leipzig üzemeltetnek saját repülőgépeikkel.

Eközben a DHL Air UK-t is átalakítják, kizárólag interkontinentális, Amerikába és Ázsiába irányuló járatokhoz igazítják a flottáját.

Ennek részeként még több Boeing 767F érkezik a már meglévő példányok mellé, és ide kerülnek az újonnan rendelt, még nagyobb kapacitású 777F-ek is, amikből az idén év eleji rendeléssel együtt összesen 22 darabot állít forgalomba a DHL.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció, a DHL Air UK egyik Boeing 767-300F repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Roy Hughes, a DHL Express hálózatüzemeltetésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, az új struktúrával nem csak a változó jogszabályi környezethez igyekeznek igazodni. Az átszervezést részben az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése is szükségessé teszi, adminisztratív okok miatt csak így oldható meg a további zavartalan üzemelés.

A DHL szóvivője ugyanakkor a Cargoforwardernek kiemelte, a gépeket az osztrák lajstromtól függetlenül azokban a központokban – akár az Egyesült Királyságban – is állomásoztatják a jövőben, ahol igény van a kapacitásokra.

Az átalakítások másik célja, hogy előkészítsék a céget a további növekedésre. A várakozások szerint tovább fog növekedni az igény a határokon átívelő gyorspostai szolgáltatásokra, amit kellően rugalmas kapacitással igyekszik kielégíteni a DHL.

A cég a közelmúltban adta ki jelentését elmúlt ötven éves története legerősebb negyedévéről, amit az e-kereskedelem – részben a koronavírus-járvány által katalizált – globális, robbanásszerű növekedésének köszönhet. Eszerint 2020 azonos időszakához képest az idei első három hónapban negyedével több, határidőre vállalt árut szállítottak.

Bővül a DHL magyarországi leányvállalata is, a cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a vállalat strukturális átalakításokat és számos, a fenntartható működéshez kapcsolódó fejlesztést hajt végre idén. A cég 100 új dolgozót vesz fel, két új depót nyit és számos zöld projektet hajt végre. A közeljövőben megvalósuló beruházások között saját elektromos kisteherautók, elektromos kerékpárok, elektromos töltők és csomagautomaták üzembe helyezése szerepel.

Forrás: DHL