Öt év börtönbüntetést is kaphat egy tajvani férfi, aki az interneten közvetítette járata gurulását és felszállását.

Az Airlive beszámolója szerint a férfi a Mandarin Air 365-ös, Tajpej Songshan és Penghu közötti járatán utazott, amelyet egy ATR 72-600-as teljesített. A gyanú szerint az interneten élőben közvetítette a gép gurulását és a felszállását is.

A videót – miután többen kérték, hogy állítsa le a streamet – a megtekintők közül páran feljelentették a légiközlekedési hatóságnál, ennek alapján indították az eljárást. Ennek során sikerült beazonosítani a felvételt készítő férfit, akit azzal vádolnak, hogy megszegte a mobiltelefonok használatára vonatkozó szabályokat, mivel a videót éppen az után kezdte el közvetíteni, hogy a légiutas-kísérők közölték: a szabályok értelmében gurulás és felszállás ideje alatt mobiltelefont csak repülős üzemmódban lehet használni.

(Képünk illusztráció – Forrás: Emirates)

A tajvani szabályok szerint repülőgépen csak abban az esetben lehet mobiltelefont aktív adattovábbítással használni, ha erre korábban a légügyi hatóságtól engedély érkezett, vagy a kapitány erre vonatkozó utasítást adott ki. A hivatalos álláspont szerint ugyanis az élő közvetítés interferenciát okozhat a repülőgép fedélzeti rendszereivel, és így súlyosan befolyásolhatja a repülés biztonságát.

A szabályszegő akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy 4800 dollárig (1,3 millió forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.